Bijna een maand lang hielden leden van de apocalyptische klimaatsekte Extinction Rebellion de A12 in Den Haag bezet. De blokkeeractie was bedoeld als drukmiddel op de overheid om de belastingkortingen van de fossiele industrie op te schorten.
De door de activisten als subsidies afgeschilderde kortingen zouden de transitie naar een klimaatneutrale samenleving in de weg staan en de planeet naar de hel en verdoemenis helpen.
Groene motie
Op 6 oktober zette XR met potlood even een punt achter het protest. De druk van de groep had het politieke apparaat in Den Haag namelijk in beweging gekregen. Er werd namelijk een motie opgesteld door groene rakkers Pvda-GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren die in lijn was met de eisen van Extinction Rebellion. De blokkade van de A12 werd officieel opgeschort tot de motie in stemming gebracht kon worden.
De motie leek een kleine kans van slagen te hebben, tot het eerder bijzonder kritische CDA als een blad in de wind draaide. De centrumrechtse christenpartij besloot opeens het plan van de groene hoek van de kamer te steunen, waardoor de motie een meerderheid kreeg en aangenomen werd.
Zwakke knieën van #CDA. Ten eerste buigen voor terreur en ten tweede obv totaal verkeerde aannames een politiek besluit nemen. Druk van buitenaf dus:
— Jurjen Ramler (@JurjenRamler) October 10, 2023
CDA helpt Extinction Rebellion-motie aan meerderheid via @Telegraaf https://t.co/eHNyt84mpG
XR komt terug
Vanwege de motie Kröger & Boucke roepen we op de A12-blokkades op te schorten tot na de stemming. Als de motie wordt aangenomen, maar de voorwaarden zijn niet goed genoeg, dan beraden we ons op volgende stappen. Wordt die niet aangenomen, dan komen we terug met nog meer. [1/2] pic.twitter.com/zvz89tKTWQ
— Extinction Rebellion Nederland (@NLRebellion) October 6, 2023
XR zal waarschijnlijk echter niet tevreden zijn met de ontwikkeling. De motie is namelijk een voorzichtig verzoek tot een poging van het opstellen van een mogelijk plan. De coalitie achter het voorstel vraagt van het kabinet een tijdsplan voor de uiteindelijke afbouw van de 'subsidies' in periodes van twee, vijf en zeven jaar. Zo moet er een misschien een einde komen aan de geschatte fossiele steun van 39.7 tot 46.4 miljard euro.
In een persbericht waarschuwde Extinction Rebellion dat de acties hervat zelfs als de motie aangenomen werd hervat zouden kunnen worden. De groep zal het zweverige plan waarschijnlijk niet als radicaal en effectief genoeg zien, waardoor de A12 binnenkort weer op slot gezet zal worden. De in hun ogen zwakke motie bewijst immers alsnog dat het protest zin gehad heeft.
- NL Beeld / Regiofotografie