Extinction Rebellion Tweede Kamer-motie aangenomen door steun CDA

Het gedram van de blokkeermuppets op de Haagse A12 heeft tot resultaten geleid. Vanwege de plotselinge ommezwaai van het CDA is een motie gericht op het afbouwen van de subsidies voor fossiele brandstoffen aangenomen.

Extinction Rebellion Tweede Kamer-motie aangenomen door steun CDA

Bijna een maand lang hielden leden van de apocalyptische klimaatsekte Extinction Rebellion de A12 in Den Haag bezet. De blokkeeractie was bedoeld als drukmiddel op de overheid om de belastingkortingen van de fossiele industrie op te schorten.

De door de activisten als subsidies afgeschilderde kortingen zouden de transitie naar een klimaatneutrale samenleving in de weg staan en de planeet naar de hel en verdoemenis helpen.

Groene motie

Op 6 oktober zette XR met potlood even een punt achter het protest. De druk van de groep had het politieke apparaat in Den Haag namelijk in beweging gekregen. Er werd namelijk een motie opgesteld door groene rakkers Pvda-GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren die in lijn was met de eisen van Extinction Rebellion. De blokkade van de A12 werd officieel opgeschort tot de motie in stemming gebracht kon worden.

De motie leek een kleine kans van slagen te hebben, tot het eerder bijzonder kritische CDA als een blad in de wind draaide. De centrumrechtse christenpartij besloot opeens het plan van de groene hoek van de kamer te steunen, waardoor de motie een meerderheid kreeg en aangenomen werd.

XR komt terug

XR zal waarschijnlijk echter niet tevreden zijn met de ontwikkeling. De motie is namelijk een voorzichtig verzoek tot een poging van het opstellen van een mogelijk plan. De coalitie achter het voorstel vraagt van het kabinet een tijdsplan voor de uiteindelijke afbouw van de 'subsidies' in periodes van twee, vijf en zeven jaar. Zo moet er een misschien een einde komen aan de geschatte fossiele steun van 39.7 tot 46.4 miljard euro.

In een persbericht waarschuwde Extinction Rebellion dat de acties hervat zelfs als de motie aangenomen werd hervat zouden kunnen worden. De groep zal het zweverige plan waarschijnlijk niet als radicaal en effectief genoeg zien, waardoor de A12 binnenkort weer op slot gezet zal worden. De in hun ogen zwakke motie bewijst immers alsnog dat het protest zin gehad heeft.

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie