XR beeindigt blokkeeractie A12....tot dinsdag

Na bijna een volle maand gooit de actiegroep de hennephandoek in de ring. Althans, eventjes. De blokkeerhippies willen wachten op een stemming over een groene motie van D66 en GroenLinks.

XR beeindigt blokkeeractie A12....tot dinsdag

Op 9 september bezette doomsday cult Extinction Rebellion voor het eerst de Haagse A12. De groep blokkeerde de weg uit protest tegen overheidssubsidies op de fossiele industrie. De lokale politie trad op door de raddraaiers water te geven en af en toe een busritje cadeau te doen.

Elke dag kwamen de milieumafkezen rond het middaguur echter weer vrolijk terug. Inmiddels zijn we aangekomen op dag 27. Vanwege de softe aanpak van de politie leek er geen einde te komen aan het protest. Zelfs een tegenprotest dat volgens XR voor gevaar zorgde kon de actie niet stoppen.

Groene motie

Aangezien de politie geen einde maakt aan de blokkade doet Extinction Rebellion het zelf maar. De ecowarriorclub meldt in een persbericht de actie voorlopig op te schorten. Reden is een vandaag ingediende motie van D66 en GroenLinks die vraagt om het afbouwen van de subsidies aan de fossiele industrie. Over de motie wordt komende dinsdag gestemd in de Tweede Kamer.

XR heeft dus een kans om te krijgen wat het wil. Dat betekent echter niet dat toekomstige protesten van de baan zijn:

"Als de motie niet wordt aangenomen, komen we terug met nog veel meer. Als de motie wordt aangenomen, bekijken we deze kritisch. Als de voorwaarden niet goed genoeg zijn, beraden we ons op volgende stappen."

Protesteren werkt

XR geeft in het persbericht eigenlijk toe wat iedereen al vermoedde: de stappen die de overheid zal nemen zullen voor de radicale klimaclowns nooit genoeg zijn. Het kan immers altijd schoner en groener.

Het feit dat de politiek door de protesten in beweging gekomen is vormt bovendien een signaal voor de groep dat de aanpak werkt. Er zullen dus nog veel meer blokkeeracties gaan volgen met allerlei onderwerpen in de hoofdrol:

"We zijn blij dat de politiek nu eindelijk in actie komt en beschouwen dit als een teken dat burgerlijke ongehoorzaamheid een krachtig middel is om de politiek te laten doen wat nodig is."

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie