XR kondigt nieuwe blokkeeractie aan op Amsterdamse ringweg

In Den Haag is de storm gaan liggen, maar de nationale klimaclowns hebben alweer een nieuw doelwit. Eind december zal XR proberen de Amsterdamse ringweg A10 plat te leggen.

XR kondigt nieuwe blokkeeractie aan op Amsterdamse ringweg

Het is tegenwoordig bijna een gegeven: ben je een milieuactivist, dan moet je ergens op een drukke weg gaan zitten. Recent was politieke hoofdstad maandenlang het doelwit van zo'n blokkeeractie vanwege de subsidies aan de fossiele industrie.

Een motie van Pvda-GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren om die subsidies ooit een keer opnieuw te beoordelen was uiteindelijk afdoende om de ecowappies op lange termijn van de straat te houden.

Ringwegblokkade

Een actiegroep is echter niets zonder...acties. Daarom heeft Extinction Rebellion al een nieuw doelwit uitgezocht. Dit keer zijn de pijlen gericht op het bankwezen, in het bijzonder de ING. De blokkeerhippies willen de bank ertoe dwingen te stoppen met het financieren van en het meewerken aan de fossiele industrie.

Dat doel moet bereikt gaan worden door bij het voormalige hoofdkantoor van ING in Amsterdam een ringwegblokkade op te zetten.

Geen logica

Het gigantische kantoorgebouw werd in 2002 geopend als het ING House, maar staat nu bekend onder de naam Infinity. ING verliet het pand in 2014, onder andere vanwege een ingrijpende reorganisatie onder druk van de Europese Unie.

De kolos wordt tegenwoordig ingezet als vrije kantoorruimte. XR hecht echter geen waarde aan het duurzame hergebruik van 'De Schoen'. De de demonstratie zal bovendien voor de ogen van kantoorlui van allerlei andere ongerelateerde bedrijven en de Nederlandse automobilist plaats gaan vinden. De ING wordt in ieder geval niet direct bereikt. Aan dat soort logica heeft Extinction Rebellion echter helemaal geen boodschap.

Nieuws
  • NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld / Regiofotografie