Harde woorden van Verstappen: 'Op deze manier wil ik niet door in F1'

Max Verstappen heeft zijn frustratie met de Formule 1 en de FIA niet onder stoelen of banken gestoken. De Nederlander heeft geen zin om met onzinnige regeltjes bezig te blijven.

Max Verstappen na de Grand Prix van Singapore

De saga tussen Max Verstappen en de FIA lijkt voorlopig nog niet ten einde te komen. Sterker nog, voor Verstappen komt er op deze manier zelfs een breekpunt aan.

Dit weekend kreeg Verstappen een taakstraf van de FIA voor grof taalgebruik in de persconferentie. Daarom besloot hij op zaterdag na de kwalificatie zijn antwoorden tot een minimum te beperken in de verplichte persconferentie, en eenmaal buiten te zeggen wat hij daadwerkelijk wilde zeggen.

Of de FIA daar genoegen mee gaat nemen, valt nog te bezien. Maar na de race op zondag gooide Verstappen nog even wat extra olie op het vuur. "Als ik niet mezelf kan zijn of me steeds met deze achterlijke dingen bezig moet houden, dan vind ik dat heel vermoeiend. Ik heb geen enkele behoefte om uitgebreide antwoorden te geven als de FIA me zo behandelt. Ik weet dat ik antwoord moet geven, maar er staat nergens hoe lang mijn antwoorden moeten zijn."

Het doet denken aan de manier waarop NFL-speler Marshawn Lynch met de media omging. De Amerikaan wilde in eerste instantie niet meedoen aan de mediadag voorafgaand aan de Superbowl in 2015, waarop de bond dreigde met een boete van $500.000. Daarom verscheen Lynch wel op de mediadag, maar hij beantwoordde alle vragen met "Ik ben hier alleen maar zodat ik geen boete krijg".

Twijfels over toekomst Verstappen

In Nederland kijken we niet zo op van de woordkeuze van Verstappen, maar in andere landen - specifiek Amerika en Engeland - wordt er erg moeilijk gedaan over woorden als "fuck" en "shit". Het is een van de vele veranderingen in recente jaren die op de nodige kritiek van Verstappen kan rekenen. De focus op entertainment in races als Las Vegas en Miami, de overvolle kalender, de toevoeging van de sprintraces, het zijn allemaal voorbeelden van dingen die niet in goede aarde zijn gevallen bij de drievoudig wereldkampioen.

En Verstappen heeft er bepaald geen geheim van gemaakt dat dit alles wel eens voor een breuk tussen hem en de Formule 1 kan zorgen. "Mijn liefde voor de sport wordt hier wel door geraakt", herhaalt hij na de race in Singapore. "Ik ga het zo echt een stuk minder leuk vinden. Ik heb geen idee hoe serieus ze dit willen nemen, maar genoeg is genoeg. Al die onzin wil ik er niet bij hebben. Dan wil ik niet langer doorgaan. Formule 1 gaat wel door zonder mij, maar mijn leven gaat ook door zonder de Formule 1."

"Als ik mezelf niet meer kan zijn of hiermee moet blijven omgaan, dan gaan dit soort dingen zeker mijn toekomst bepalen", vervolgt Verstappen. "Ik ben op een punt in mijn carrière dat ik geen zin meer heb om steeds met dit soort dingen bezig te zijn. Het is mooi om succes te hebben en races en kampioenschappen te winnen. Maar nu ik dat al heb bereikt, gaat het er vooral om dat ik plezier heb. Dit is voor mij geen manier om door te gaan."