Autoverzekering in Randstad twee keer zo duur als in Groningen en Drenthe

Autorijders in de Randstad moeten flink wat meer betalen voor hun autoverzekering dan de mensen in het noorden van het land. In de Randstad kan het wel twee keer zo duur zijn.

Een file in Rotterdam, waar de autoverzekering aanzienlijk hoger is dan in het noorden

Autoverzekering vergelijker UnitedConsumers deed onderzoek naar de gemiddelde premies in twintig verschillende Nederlandse gemeentes. Uit dat onderzoek bleek een vrij duidelijk verband. In steden met een hogere bevolkingsdichtheid, liggen de premies ook hoger.

Een autoverzekering in Den Haag is gemiddeld het duurst van Nederland. Een WA verzekering kost daar gemiddeld €48,96. Mensen in de Drentse gemeente Borger-Odoorn zijn het goedkoopst uit. Zij zijn gemiddeld slechts €22,47 kwijt aan hun WA verzekering. Omdat de bevolkingsdichtheid in de Randstad hoger ligt dan in de rest van het land, kosten premies daar dus ook veel meer.

In brede zin blijkt uit de cijfers dat de noordelijke gemeentes een heel stuk goedkoper zijn dan de rest van het land. Zelfs dunbevolkte gebieden in de rest van het land zijn nog een stuk duurder dan in het noorden van het land. De reden daarvoor is omdat deze dunbevolkte gemeentes dichter bij drukke gebieden zoals de Randstad liggen.

De reden dat de kosten zoveel hoger liggen in dichtbevolkte gebieden, is omdat daar statistisch gezien ook meer ongelukken gebeuren. De kans op schade is dus veel hoger, en daarom moet je ook meer betalen om je auto te verzekeren als je in die regio's woont. Overigens is bevolkingsdichtheid niet de enige reden, zo benadrukt een expert van UnitedConsumers. Als er veel diefstal plaatsvindt, dan ligt de premie ook hoger. Over het algemeen vindt er meer diefstal van auto's plaats in grote steden dan in kleine dorpjes.