Oude auto verzekeren

Heb jij een oude auto maar weet je niet welke verzekering het beste is? In dit artikel vertellen we wat de beste autoverzekering is voor een oude auto.

Oude auto verzekeren

Het kopen van een oude of tweedehandse auto brengt allerlei voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het veel goedkoper is dan een nieuwe auto. Meer dan de helft van alle auto’s in Nederland zijn ouder dan tien jaar, volgens het Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Maar ook als je in een oude auto rijdt, moet je een autoverzekering afsluiten. In dit artikel vertellen we je waar je op moet opletten bij het verzekeren van een oude auto.

Let wel op. Ben je een jonge bestuurder? Dan kun je het beste niet een al te oude auto kopen. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat je een auto rond de 5 á 6 jaar goedkoper verzekerd dan dezelfde auto van 10 jaar of ouder.

Welke verzekering oude auto?

De leeftijd van je auto bepaalt voor een groot deel welke dekking je nodig hebt. Er zijn drie soorten dekkingen:

- WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid): De minimale en verplichte verzekering, dekt schade veroorzaakt aan andere auto’s.

- WA+ Beperkt Casco: Biedt daarnaast ook dekking aan je eigen auto, zoals diefstal, brand, storm- en ruitschade.

- Allrisk (Volledig Casco): De meest uitgebreide dekking, inclusief schade aan eigen auto door eigen schuld.

Voor het verzekeren van een auto van 10 jaar of ouder is een WA verzekering vaak al voldoende. Je auto is dan namelijk flink gedaald in waarde. Dit zorgt ervoor dat een uitgebreide verzekering meer kost dan wat je vergoed krijgt bij schade aan je auto. De extra premie weegt in dit geval dus niet op tegen de vergoeding bij schade.

Tip! De premieverschillen tussen autoverzekeraars zijn groot. Wil jij de goedkoopste autoverzekering voor jouw oude auto? Ga dan autoverzekeringen vergelijken op Geld.nl. Zo bespaar je al snel honderden euro’s per jaar.

Wanneer all risk verzekering oude auto?

Niet alle oude auto’s dalen in waarde. Sommigen modellen/types auto’s zijn zeer gewild, dit zorgt ervoor dat je oude auto nog best veel waard is. In dit geval is een all risk verzekering voor je oude auto verstandig.

Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij www.geld.nl, adviseert: “Heb je geld geleend om je auto mee te kopen? Kies dan ook altijd een all risk autoverzekering. Rijd je je oude auto total loss met alleen een WA verzekering, dan blijf je de komende tijd nog aflossen op de lening terwijl je geen auto meer hebt. Met een uitgebreidere allrisk dekking voorkom je dit.”

Speciale verzekering voor oldtimers

Heb je een auto die 20 jaar is of zelfs ouder? Dan is ook hiervoor een all risk verzekering de juiste keuze. Voor een échte oldtimer is dat weer een ander verhaal. Een oldtimer is een auto die niet meer gefabriceerd wordt en 40 jaar of ouder is.

Sommige verzekeraars hebben dan ook een speciale oldtimerverzekering voor deze auto’s. Het voordeel van een oldtimerverzekering is dat deze is aangepast aan het unieke gebruik van een oldtimer. Oldtimerbezitters rijden slechts enkele keren tijdens de zomermaanden, waardoor het jaarlijkse aantal kilometers beperkt blijft en de kans op schade relatief kleiner is.

Algemeen
  • NL Beeld / DCI Media