We blijven maar oldtimers kopen in Nederland

Het Nederlandse wagenpark is al de oudste van West-Europa, maar het gemiddelde gaat nog verder omhoog. In vijf jaar tijd is het aantal klassiekers met bijna 30 procent toegenomen. 

We blijven maar oldtimers kopen in Nederland

We blijven maar oude meuk kopen in Nederland. Terwijl de autoindustrie en overheden zich richten op vergroening schaffen we met z'n allen vrolijk steeds meer vervuilende oldtimers aan.

Een oude, belastingvrije BMW of Mercedes rijdt immers toch net effe fijner dan een nieuwe Chinese EV. Bovendien is de stijl van het oudere spul niet te versmaden.

28 procent

De honger naar klassiekers lijkt in ons koude kikkerlandje niet te stillen. In de afgelopen vijf jaar is het aantal auto's van 40 jaar of ouder namelijk met zo'n 28 procent toegenomen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op 1 januari 2024 waren er 217.000 oldtimers geregistreerd bij de RDW. In 2019 waren dat er nog 156.240.

1894

Sinds de leeftijd voor oldtimers bijgesteld werd van 25 naar 40 jaar pakweg tien jaar geleden is de gemiddelde 'leeftijd' uiteraard flink omhoog geschoten. Die trend heeft zich echter nog verder doorgezet. Zo is de grootste groep tussen de 50 en 60 jaar oud, en is de gemiddelde leeftijd nu 53 jaar.

Daar houdt het uiteraard niet op. Zo zijn er maar liefst 661 exemplaren van 100 jaar of ouder. De alleroudste geregistreerde auto stamt uit 1894, precies 130 jaar geleden.

De toppers

De top 3 van meest populaire oldtimermerken in Nederland laat zich eigenlijk wel raden. Met meer dan 32.000 auto's staat Volkswagen onbedreigd bovenaan, gevolgd door Mercedes (21.250) en Citroën (14.300). Andere toppers zijn Ford, Opel, Volvo, Fiat, Chevrolet, MG en Triumph.

Nieuws
  • NL Beeld / Regiofotografie, BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz