Honderden kilo's coke aangetroffen in container met oldtimers in haven Rotterdam

De douane wist een container met 600 kilo van het witte poeder te onderscheppen. De container was onderweg naar Zwitserland.

Oldtimer

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de drugs met een straatwaarde van zo'n 45 miljoen euro inmiddels vernietigd zijn. De enorme lading werd aangetroffen in een container - in de Rotterdamse haven - waar oldtimers in werden vervoerd. Volgens het OM kwam de lading witte poeder uit Amerika en was deze via Panama in Rotterdam beland. Het was de bedoeling dat de container via Rotterdam uiteindelijk in Zwitserland terecht zou komen.

De Zeehavenpolitie, het Rotterdamse OM en de douane hebben als HARC-team (Hit and Run Cargo-team) de handen wederom ineen geslagen om onderzoek te doen naar deze behoorlijke vondst.

Coke-etten

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de douane een lading coke vindt in één van de containers. Drugssmokkelaars moeten tegenwoordig erg creatief zijn om de verdovende middelen de grenzen over te krijgen en gaan verder dan het gebruiken van een paar klassieke bolides. Zo werd er in september vorig jaar een lading gevonden in kroketten. Deze kregen vervolgens de naam 'Coke-etten' van de Douane Nederland.

"Na nader onderzoek van dit Hollandse hapje, kwamen onze collega's erachter dat er iets niet klopte", schreven ze destijds op Facebook. "Deze kroketten waren niet gevuld met vlees, maar met cocaïne."

Doordat ze vaker op de gekste plekken de coke weten te onderscheppen, en ze natuurlijk blij zijn met de vondst, kon de douane er humoristisch mee omgaan. Zo stelden ze na het vinden van cocaïne in de kroketten: "En al gaan wij niet over de vernieuwing van de receptuur, deze snack ga je niet terugzien in de snackmuur." Plus 1 voor de Sinterklaas-rijm, zullen we maar zeggen.

Douane Nederland

Een andere bijzondere vondst die de Douane Nederland op haar Facebook-pagina deelde, was een partij coke in kaas. "Het leek alsof aan deze lekkernij een ‘snufje’ extra was toegevoegd", aldus de douane op social media. Dat klopte ook, want op het moment dat de kaas werd opgesneden, bleek er inderdaad een extra 'snufje' wit poeder aanwezig te zijn in de kaasstukken.

Ook andere drugs worden op creatieve wijzen verstopt. Eerder dit jaar - in januari - vond de grenswacht bijvoorbeeld nog ketamine in kaarsen.

Douane Nederland: "Onze collega's ontdekten tijdens hun controle dat deze sfeermakers meer verborgen dan alleen hun vlam." De medewerker die dit berichtje schreef, liet maar weer eens zien dat ze daar bij de douane met een vleugje humor omgaan met de vondsten. "Deze smokkelaar speelde met vuur en moet nu op de blaren zitten."

Algemeen
  • Adobe Stock