Wat dekt jouw autoverzekering echt?

Als het gaat om een autoverzekering, wil je natuurlijk dat je goed gedekt bent voor onvoorziene situaties. De basis van elke autoverzekering in Nederland is de WA-verzekering. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en dekt de schade die jij met je auto aan anderen toebrengt. Maar wat als er iets met je eigen auto gebeurt? Daarvoor zijn er uitgebreidere verzekeringen zoals de WA Plus en All-Risk verzekeringen.

Wat dekt jouw autoverzekering echt?

Een WA Plus verzekering, ook wel bekend als beperkt casco, biedt naast de WA-dekking ook bescherming tegen bijvoorbeeld diefstal, brand, stormschade en ruitschade. Deze verzekering wordt vaak aangeraden voor auto's die niet meer splinternieuw zijn, maar ook niet op leeftijd; zeg maar wagens tussen de 9 en 14 jaar oud. Het is een mooie middenweg tussen de minimale dekking en de volledige dekking van een All-Risk verzekering.

De All-Risk verzekering, ofwel WA volledig casco, is de meest uitgebreide vorm van autoverzekering. Hiermee ben je niet alleen verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt, maar ook voor schade aan je eigen auto, zelfs als je zelf de veroorzaker van het ongeval bent. Dit type verzekering is vooral populair bij eigenaren van nieuwe auto's waarbij elke kras of deuk een grote invloed kan hebben op de waarde van de auto.

Aanvullende verzekeringen voor jouw vierwieler 

Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je vaak ook de optie om deze uit te breiden met aanvullende verzekeringen. Zo kan je een inzittendenverzekering afsluiten die schade vergoedt aan passagiers bij een ongeluk. Deze kan bestaan uit twee vormen: Unfallen inzittenden, die een vast bedrag uitkeert bij overlijden of blijvende invaliditeit, ongeacht de werkelijke schade, en Schade inzittenden, die daadwerkelijk geleden schade vergoedt.

Een andere nuttige aanvulling kan rechtsbijstand zijn. Als je betrokken raakt bij een ongeval en je hebt schade die je wilt verhalen op een ander, dan kun je juridische hulp goed gebruiken. De rechtsbijstandverzekering helpt je in dit soort situaties om jouw recht te halen zonder dat je zelf voor hoge advocaatkosten staat.

Hoe kies je de juiste dekking? 

Het kiezen van de juiste autoverzekering hangt af van verschillende factoren. Belangrijk is om je persoonlijke situatie in kaart te brengen. Rijd je veel of weinig? Parkeer je op straat of heb je een garage? En hoe belangrijk is het voor jou om bij schade zelf geen grote kostenpost te hebben? Dit zijn allemaal overwegingen die meespelen bij het kiezen van de juiste dekking.

Ook de waarde van je auto speelt een grote rol bij het kiezen van een verzekering. Voor een nieuwe of dure auto kan een All-Risk verzekering meer geschikt zijn, terwijl een ouder model wellicht voldoende heeft aan een WA Plus verzekering. Het idee hierachter is dat je de verzekering afstemt op het risico dat je loopt op financieel verlies bij schade.

Besparen op je autoverzekering zonder dekking te verliezen 

Er zijn verschillende manieren om te besparen op je autoverzekering zonder in te leveren op de kwaliteit van de dekking. Zo kun je kijken naar het eigen risico en bepalen of je dit kunt verhogen. Een hoger eigen risico betekent vaak een lagere premie. Ook kun je premies vergelijken van verschillende verzekeraars en letten op eventuele kortingen zoals no-claimkorting. Daarnaast is het slim om jaarlijks te evalueren of je huidige autoverzekering nog steeds past bij jouw situatie en die van je auto. Wellicht kun je overstappen naar een andere dekkingsgraad of ontdekken dat bepaalde aanvullende verzekeringen niet meer nodig zijn.

Veelgemaakte fouten bij het afsluiten van een autoverzekering

Een veelvoorkomende fout bij het afsluiten van een autoverzekering is het kiezen van een verkeerde dekkingsgraad. Zo kan het voorkomen dat iemand met een oude auto toch kiest voor een All-Risk verzekering, terwijl de dagwaarde van de auto dit niet rechtvaardigt. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat bij jouw auto en situatie past.

Verzekerd de weg op: een checklist

Voordat je vol gas geeft is het belangrijk om even stil te staan bij wat jouw polis precies inhoudt. Controleer regelmatig of alle informatie nog klopt en of er misschien wijzigingen zijn in jouw situatie die invloed kunnen hebben op de dekking. Een periodieke check-up zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en altijd goed verzekerd de weg op gaat.

Algemeen
  • Pexels