'Tarieven autoverzekering gaan verdubbelen'

Volgens onze zuiderburen gaan we in de toekomst veel meer betalen voor de autoverzekering. Door de technologische vooruitgang in de autowereld en de opkomst van EV's zijn verzekeraars genoodzaakt de tarieven te verhogen.

'Tarieven autoverzekering gaan verdubbelen'

De laatste paar jaren wordt alles alsmaar duurder. Energie, boodschappen, brandstof, zorgkosten, noem het maar op. Volgens consultancy bureau Capgemini worden de tarieven voor autoverzekeringen binnenkort aan dat rijtje toegevoegd. Door allerlei ontwikkelingen in de automotive sector zullen verzekeraars in de nabije toekomst namelijk te maken krijgen met stijgende kosten. En die worden uiteraard doorberekend aan de consument.

Slimme auto's, domme schades

In gesprek met Belgische publicatie GVA verbindt Capgemeni's Jan Verlinden de verwachte stijging ironisch genoeg aan de opkomst van steeds meer gecompliceerde auto's vol veiligheidssystemen. Wanneer de systemen een ongeval toch niet kunnen voorkomen zijn de schades immers veel duurder dan die van een simpelere, oudere auto.

Daarbij komt dat de groeiende connectiviteit van 'slimme' auto's risico's oplevert om gehackt te worden. Als laatste ziet hij deelauto's als een bron van veel schades, aangezien de verschillende bestuurders een hogere kans hebben om brokken te maken:

"Die sterke premie-aangroei is toe te schrijven aan de nieuwe automobiliteit die op ons afkomt”, “Dergelijke auto’s zijn niet enkel duurder in aankoop, een defect of schadegeval herstellen kost soms tot de helft meer door alle technologische snufjes aan boord, een connected car loopt het risico te worden gehackt, en voor deelwagens zien we dat er nu al meer schadegevallen worden aangegeven. Dat zijn allemaal factoren die een impact hebben en die de verzekeraars dus vroeg of laat zullen doorrekenen."

EV's vormen risico

Van Linden waarschuwt ook voor het aandeel dat elektrische auto's zullen hebben in de prijsstijging. Door het hoge gewicht, een overvloed aan vermogen en voor de gewone man verrassend snelle acceleratie zijn EV's immers gevaarlijker dan een tien jaar oude Golf 1.4. Bovendien leveren de hoge prijzen voor onderdelen flinke schadeposten op. De toekomst wordt dus niet per se schoner, maar wel veel duurder.

Nieuws
  • NL Beeld / BrunoPress