1. Vergelijken loont
Je kunt natuurlijk de eerste en de beste autoverzekering afsluiten die je tegenkomt, maar misschien is dat niet de meest verstandige keuze. Het is beter om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Iedere verzekering heeft namelijk weer andere premies, dekkingen en polisvoorwaarden. Om tot de beste keuze te komen kun je een vergelijkingssite gebruiken, zoals Alpina.
2. Let op de dekking
Het is aantrekkelijk om te kiezen voor een goedkope autoverzekering. Natuurlijk is dat ook mogelijk, maar check dan wel of de dekking bij jou past. Je hebt verschillende dekkingen: WA, beperkt casco en all risk. WA is over het algemeen de goedkoopste optie, omdat deze alleen schade dekt die jij bij anderen veroorzaakt. Met beperkt casco ben je net iets meer verzekerd, bijvoorbeeld ook voor schade door de natuur of voor diefstal. Daarnaast heb je ook nog all risk: dit is nog een stapje extra dan bij beperkt casco, zoals schade die je zelf veroorzaakt.
Het is belangrijk om de dekking te kiezen die past bij zowel jouw auto als jouw situatie. Rijd je rond in een spiksplinternieuwe auto? Dan kan een all risk-verzekering erg prettig zijn. Wanneer je eigenaar bent van een oude barrel waar je niet per se heel zuinig op hoeft te zijn, is WA voldoende. WA is overigens verplicht.
3. Check de premie
De premie van de autoverzekering kan behoorlijk verschillen. Ook als je al heel lang bent aangesloten bij dezelfde autoverzekering, kan het lonen om over te stappen naar een andere autoverzekering. Jouw auto is onder andere ouder geworden en jij hebt meer schadevrije jaren opgebouwd: dat zijn al een aantal factoren dat jouw premie lager kan.
De premie is overigens wel afhankelijk van een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de dekking die je hebt gekozen, jouw leeftijd, de plaats waar je woont, het aantal opgebouwde schadevrije jaren en hoe zwaar jouw auto is. Als je bijvoorbeeld net jouw rijbewijs hebt gehaald, kan een autoverzekering nogal duur uitvallen. Als jonge bestuurder val je onder de zogenoemde risicogroep én je hebt nog geen schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie hoger ligt dan normaal.
4. Controleer de polisvoorwaarden
Heb je een autoverzekering gevonden die op jouw wensen aansluit? Dan is het belangrijk om even de polisvoorwaarden van die verzekering door te nemen. Hier vind je namelijk de zogenoemde ‘kleine lettertjes’. Zo is het verstandig om de bonus-malusladder eens te controleren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger je terecht komt op de bonus-malusladder. En hoe hoger je op deze ladder staat, hoe meer korting je krijgt. De korting kan overigens wel per autoverzekeraar verschillen, daarom loont het om te vergelijken. Controleer ook per autoverzekeraar hoeveel korting je verliest wanneer je schade hebt geclaimd.
Daarnaast is het belangrijk om in de polisvoorwaarden te controleren wat er gebeurt bij schade. Krijg je de volledige dagwaarde terug, of hebben ze het over de nieuwwaarde? Ook kun je checken of je bij de autoverzekeraar te maken hebt met een eigen risico: het deel dat je eerst zelf moet betalen voordat je de schade krijgt vergoed.
5. Aanvullend verzekeren
Je kunt de autoverzekering aanvullend verzekeren, mocht je dat willen. Dit heeft natuurlijk wel invloed op de uiteindelijke premie die je moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan een schadeverzekering voor inzittenden. Dit kan handig zijn wanneer je vaak passagiers bij je in de auto hebt, bijvoorbeeld wanneer je de kinderen naar school moet brengen of wanneer je aan het carpoolen bent met collega’s.