'Autoverzekering wordt voor jongeren onbetaalbaar'

De premies voor jongere bestuurders nemen zo langzamerhand bizarre vormen aan. Een extreme stijging in de afgelopen twee jaar belooft niet veel goeds voor de toekomst van autobezit.

'Autoverzekering wordt voor jongeren onbetaalbaar'

Autorijden is al een tijdje geen goedkope hobby meer. Hoge wegenbelasting, extreme brandstofprijzen, opgeblazen aankoopprijzen op de tweedehands markt en een duur rijbewijs maken het voor nieuwe bestuurders een flinke uitdaging om een fatsoenlijke vierwieler voor het huis neer te zetten.

De moeilijkheden voor jongeren houden daar echter niet op. Naast alle andere struikelblokken beginnen de verzekeraars de duimschroeven ook steeds verder aan te draaien.

Forse stijging

De afgelopen twee jaar is de premie voor 18 tot 24-jarigen namelijk met 22,5 procent gestegen. Het gemiddelde bedrag is daardoor nu 152 euro per maand. Ter vergelijking: voor 25-34 steeg de premie met 9,9 procent, zag 35-44 een toename van 'slechts' 5,9 procent, kreeg 45-54 er 7,8 procent bij en kwam 55-64 er met 8,4 procent vanaf. Voor 65-plussers bleef de teller steken op 7,4 procent.

Teslajeugd

Reden achter de stijgingen in het algemeen is steeds duurder worden van de reparatiekosten na een ongeval. Moderne auto's zijn immers veel ingewikkelder en geavanceerder, waardoor reparaties langer duren en onderdelen kostbaarder zijn, zowel voor EV's als reguliere bolides.

Omdat jongeren gemiddeld meer schade rijden is de stijging voor die groep veruit het hoogst. Het feit dat mensen van 18 tot 24 waarschijnlijk niet in een splinternieuwe Tesla rondkarren doet daar kennelijk niets aan af.

Ontmoedigingsbeleid

Volgens verzekeringsvergelijker Independer betekent de stijging dat jongeren gemiddeld zo'n 1.701 euro per jaar moeten aftikken. Die financiële last wordt voor steeds meer jongeren ondraaglijk, zo stelt woordvoerder Menno Dijcks tegenover Nu.nl: "Met dit soort bedragen ga je je als jongere afvragen of je je nog wel een auto met de bijbehorende verzekeringen kunt veroorloven."

Voorlopig is er nog geen einde in zicht voor de prijsstijgingen. Een rem erop zal er immers nooit komen, aangezien onbetaalbare premies goed passen bij het ontmoedigingsbeleid van de overheid. Om de planeet van een ware apocalyps te redden moeten er de komende jaren uiteraard steeds meer auto's van de weg gehaald gaan worden. Degenen met een te kleine portemonnee moeten zich maar gaan redden met deelauto's, fietsen en het openbaar vervoer.

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / DCI Media, NL Beeld / Regiofotografie