Huh? Kabinet wil deel accijnskorting toch behouden

De aankomende megastijging van de brandstofprijzen zal waarschijnlijk toch iets afgeremd worden. Staatssecretaris van Rij kijkt naar mogelijkheden om een deel van de accijnskorting te behouden.

Kabinet wil deel accijnskorting toch behouden

Goed nieuws voor fervente benzineslurpers en ijverige dieselaars: de korting op brandstofaccijnzen zal in de toekomst aanblijven. De korting werd op 1 april 2022 (serieus!) geïntroduceerd om de recordbrekende brandstofprijzen naar beneden bij te stellen. Zo werden de lasten voor automobilisten tijdelijk verlaagd.

Op 1 juli zal de regeling echter gedeeltelijk teruggedraaid worden, waardoor de benzineprijs met 14 cent omhoog zal springen. Op 1 januari 2024 volgt de rest, wat een extra stijging van nog eens 10 cent per liter oplevert. Een litertje E10 zou hierdoor gemiddeld opeens weer €2.20 gaan kosten. Op dit moment is de gemiddelde landelijke adviesprijs €1.96 per liter.

De grensstreek

Staatsecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) overweegt nu echter om een deel van de korting toch aan te houden. Niet om de brave burger een plezier te doen, maar om de accijnsinkomsten van de schatkist te beschermen.

Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het verhogen van de accijns tot het oude niveau zou ervoor kunnen zorgen dat Nederlanders in de grensstreek massaal in België en Duitsland zullen tanken. Op dit moment zijn de prijzen aan de pomp aan beide kanten van de grens gelijk, maar een stijging van 24 eurocent aan de Nederlandse kant zal mogelijk een aardverschuiving veroorzaken.

Van Rij kaartte het mogelijke probleem aan bij zakenprogramma RTL Z:

"We monitoren het. We moeten heel goed kijken wat de gevolgen zijn in de grensstreek. Want je wil niet te ver uiteenlopen."

Nederlanders trokken vorig jaar massaal de grens over voor een goedkope volle tank.

Niets concreet

Zoals gezegd pleit Van Rij niet voor het volledig behouden van de korting. De verhoging van 1 juli zal hoe dan ook doorgevoerd worden. Een verschil van 14 cent met België en Duitsland wordt kennelijk gezien als acceptabel.

Concrete plannen om de prijzen alsnog te beteugelen zijn er echter nog niet. Het is nog niet duidelijk of Van Rij de verhoging van januari door wil strepen, of dat er elders een lastenverlaging vandaan getoverd zal worden. Van Rij wil er in ieder geval in het najaar nog eens goed naar gaan kijken:

"Ik denk dat we goed moeten kijken in het najaar, hoe de vlag er dan voor staat. We lopen niet met de oogkleppen op. Dan moet ik wel even met mijn minister (Kaag van Financiën) om tafel gaan zitten, want anders sla ik een gat in de begroting."

Nieuws
  • NL Beeld / BrunoPress