Huh? Kabinet gooit op 1 april accijnzen omlaag

Het lijkt een grap, maar het kan dus echt: het kabinet is van plan zowaar de lasten te verlagen. Vanaf 1 april krijgen automobilisten een heuse belastingkorting op brandstof.

Huh? Kabinet gooit op 1 april accijnzen omlaag

Belastingen zijn meestal sterk gekoppeld aan ontmoedigingsbeleid: dingen duurder maken zodat mensen het minder gaan kopen. Zo worden sigaretten en alcoholische dranken bijvoorbeeld steeds duurder gemaakt.

Tot voor kort leken fossiele brandstoffen in datzelfde rijtje te vallen. Met de volledige elektrische toekomst voor ogen is het ontmoedigen van het rijden met die gore verbrandingsmotoren immers een logische actie.

Koopkracht verhogen

Het uitknijpen van de automobilist heeft echter zijn grenzen. De extreme brandstofprijzen van de laatste tijd hebben het kabinet er namelijk toe bewogen om de accijnzen te verlagen. Op die manier moet de alsmaar aflopende koopkracht en nieuwe impuls gaan krijgen.

Duurdere brandstof zorgt immers voor opgeblazen prijzen in alle andere facetten van de samenleving. Voor letterlijk alles is immers transport nodig, waardoor de hogere kosten worden doorberekend aan de klant.

Accijns omlaag

Op 1 april (ja echt) gaat daarom de accijns op brandstof omlaag. Voor reguliere benzine daalt het tarief met 17 cent per liter. Voor diesel is dat 11 cent.

Dat betekent dat je in plaats van 83.2 cent voortaan 66.2 cent standaard accijns betaalt voor E10, terwijl diesel daalt van 53.6 naar 42.6 cent per liter. LPG wordt niet genoemd, maar met een accijns van slechts 19.9 is dat misschien ook niet zo verrassend. Daar is natuurlijk niet veel vanaf te snoepen.

Hopelijk zullen de verschillen überhaupt te merken zijn, aangezien er voorlopig geen rem lijkt te zitten op de stijgende prijzen.

België

De plannen om de accijns naar beneden bij te stellen lagen er al een tijdje. Origineel zou het lagere tarief echter pas in juli ingaan. Nu de Belgische overheid ook op lagere tarieven over wil gaan moet het kabinet echter eerder ingrijpen.

Staatssecretaris Van Rij gaf toe dat de bewegingen van onze zuiderburen de motivatie waren voor de versnelde invoering "De verschillen in de grensstreek moeten niet te groot worden".

1 juli

De overige maatregelen van het steunpakket blijven overigens staan op 1 juli. Zo gaan de belastingtarieven op gas en elektriciteit van 21 procent naar 9 procent en komt er meer 'koopkrachtcompensatie' vrij. Huishoudens met lage inkomens krijgen vanaf die datum 800 in plaats van 200 euro compensatie om het energierekening te kunnen blijven betalen.

Nieuws
  • iStock, Dodge, Mercedes-Benz