'Nederlanders vullen massaal jerrycans in de grensstreek'

De exorbitant hoge brandstofprijzen beginnen hun tol te eisen: in de grensstreek stikt het van de Nederlandse koopjesjagers.

'Nederlanders vullen massaal jerrycans in de grensstreek'

De gemiddelde landelijke adviesprijs voor benzine breekt al maanden record na record. Voor een litertje E10 mag je gemiddeld al €2.10 neertellen. Met dit soort belachelijke bedragen is het geen verrassing dat tanken in het buitenland steeds aantrekkelijker wordt. De grensstreek krijgt hierdoor steeds vaker en meer bezoek van zuinige 'Ollanders op zoek naar een goedkoop tankje vol. In België is een litertje peut nu zo rond de €1,632. Da's toch een forse besparing.

Gevaarlijk vervoer

Met zulke prijsverschillen brandstoftoeristen beperken zich niet tot hun eigen tank. In het Belgische grensplaatsje Essen rijden er bijvoorbeeld regelmatig geel gekentekende voertuigen rond met de kofferbak vol klotsende jerrycans. Zo kun je immers veel meer geld slaan uit die enkele rit naar onze zuiderburen. Volgens burgemeester Gaston Van Tichelt zijn dit soort praktijken eigenlijk illegaal, maar zal er niet teveel op gehandhaafd worden, zo meldt hij tegenover Tubantia:

"Iedereen mag - als het voor privégebruik is - een jerrycan van 60 liter vullen. Dat moet dan wel in een jerrycan die perfect kan worden afgesloten. Dat staat zo in onze wetgeving. We gaan nu niet dag in dag uit een politieman in de buurt plaatsen die in de gaten houdt hoeveel jerrycans er in de kofferbak worden gestoken. Het moet geen heksenjacht worden."

In goede banen leiden

Naast de (waarschijnlijk) illegale vervoerspraktijken maakt Van Tichelt zich zorgen om de enorme drukte. De brandstoftoeristen hebben vaak geen oog voor de lokale verkeersregels en zetten hun wagens lukraak neer bij de pomp. Met extra borden, belijning en beperkt politietoezicht moet het probleem verminderd gaan worden:

"Wagens rijden dikwijls niet door tot de laatste pomp en ze laten er soms veel ruimte tussen. We hebben al een gesprek gehad met zo'n pompstation. We gaan nu eerst bekijken of we met de nodige extra verkeersborden en belijning het probleem wat kunnen verminderen. Als dat niet helpt, zullen ze iemand moeten inzetten om alles in goede banen te leiden. Onze politie houdt de situatie ook wel mee in de gaten, maar we gaan er niet heel de dag door een ploeg neerzetten."

Permanente surveillance is geen optie in de grensstreek.

Prijsverschil

Van Tichelt blijft er verder vrij nuchter onder. Zo lang het prijsverschil zo enorm hoog blijft zal het brandstoftoerisme aan blijven houden. Hij kan er alleen maar voordelen in zien: "Of het nu echt allemaal de spuigaten uitloopt? Ach, brandstoftoerisme is er altijd geweest. Als de prijsverschillen groter worden, dan zie je de drukte automatisch toenemen. Maar we moeten ook niet allemaal te negatief zien. Vergeet niet dat heel wat Nederlanders die hier komen tanken ook bij ons komen winkelen of een bezoekje aan de horeca brengen. We kunnen ze moeilijk verbieden naar hier te komen, hè."

Laten we hopen dat de situatie binnenkort toch een keer verandert. Van dat nieuwe normaal hebben we inmiddels wel genoeg.

Algemeen
  • iStock, Brunopress