Er zijn mensen die van mening zijn dat je al moet gaan tanken zodra je brandstofmeter op een kwart tank staat, want anders krijgt u eventuele vuiligheid van de bodem van uw tank in uw brandstofpomp, of loopt deze warm door een gebrek aan koeling. Wij vinden dit pertinente onzin, want zodra uw waarschuwingslampje gaat branden heeft u doorgaans nog een liter of vijf in de tank. Dus waarom zou je eerder al gaan tanken, zonde van je tijd.
Echter, mensen die het presteren om hun tank volledig leeg te rijden zijn niet bijster snugger, en ze verdienen de boete van €230,- voor het 'zonder noodzaak op de vluchtstrook staan' dubbel en dwars (boete-overzicht). Maar wat blijkt: het Leeuwarder gerechtshof heeft in november besloten dat het hier kennelijk een noodgeval betreft. Want er staan maar drie benzinepompen in Nederland, of zoiets. Onze broeders van DasKapital wijdden er al eens een artikel aan, en een half jaar na dato komt de VVD - in een ver, ver verleden de partij van de automobilist - met een lekker scherp plannetje om een megaboete op de gedraging te zetten. Want dat scoort zo lekker bij demense.
Kamerlid Remco Dijkstra is terecht verontwaardigd over de wereldvreemde uitspraak van de rechter, maar hij drijft het verhaal veel te ver door, door er een onzinboete aan vast te plakken: deze is 2,5 keer hoger dan die voor spookrijden op de snelweg (640 euro). En geef hem eens ongelijk, als je alleen maar oppert de boete zoals hij was te respecteren, haal je geen koppen in de media.
Behalve voor conventionele auto's zou de boete ook moeten gelden voor elektrische auto's, en daar begint de schoen wat ons betreft een beetje te wringen. Ten eerste is het al een enorme straf om met je elektrische auto zonder stroom te staan, want je kunt geen kant op, en je kunt evenmin een jerrycan brandstof scoren. Bovendien zijn elektrische auto's langs de snelweg veel minder voorzien van laadpunten, en spelen weer en wind een grote rol in de beperking van de actieradius: je boordcomputer kan zich gedurende de rit dus vrij radicaal bijstellen. Je kunt met een elektrische auto dus in uitzonderlijke gevallen - grotendeels buiten je eigen schuld om - in een penibele situatie komen. Remco Dijkstra vindt echter van niet, en dus wil hij ook e-rijders aan hun enkels ondersteboven hangen, wanneer zij zonder stroom komen te staan. We hopen voor zijn partijgenoot Klaas Dijkhoff dat dit hem nooit overkomt in zijn Kia e-Niro.
Wat vindt u? Is een boete van 1,5 duizend euro een proportioneel instrument tegen tank-leegrijders? Of is een flip van 230 euro afdoende? Of, derde optie, is iemand die zonder brandstof staat een slachtoffer die geen boete maar vooral knuffels verdient?