Pijnlijk: gemiddelde benzineprijs breekt door de 2 euro per liter

De records blijven maar binnenrollen. Voor het eerst is de gemiddelde landelijke adviesprijs hoger dan twee euro per liter.

Benzineprijs breekt door de 2 euro per liter

Het houdt niet op, niet vanzelf. Al sinds december vorig jaar zit de gemiddelde benzineprijs in een vogelvlucht. Volgens cijfers van United Consumers betaalde je toen gemiddeld nog €1.66 voor wat we nu E10 moeten noemen.

Vanaf vandaag is dat echter €2,002, een absoluut record. Ben je een dieselaar, dan kom je uit op €1.661 gemiddeld, terwijl de gaskokers €1.026 mogen neertellen. Opvallend is de kleine afstand tussen het reguliere E10 en de E5 (98): de 'Super'-benzine is slechts acht cent.

De oorzaak

Zoals met alles tegenwoordig ligt de hoge brandstofprijs aan corona. Omdat er tijdens de lockdowns veel minder olie werd afgenomen hebben de olieproducerende landen de kraan dichtgedraaid.

De inkomsten die ze toen verloren verdienen ze nu weer terug door de productie even laag te houden. De hoge vraag en het lage aanbod drijven de prijs immers lekker omhoog. Die situatie lijkt voorlopig nog wel even aan te houden.

Zestig procent

Last but not least moeten natuurlijk niet vergeten dat er een aanzienlijk deel van de prijs overgeheveld wordt naar de schatkist. Van die twee euro is namelijk maar liefst 17.4 % BTW en 41% brandstofaccijns. Er gaat dus bijna zestig procent naar de mensen die nog altijd druk bezig zeggen te zijn met de EV-revolutie. Waarvan akte.

Nieuws
  • Porsche, BMW