Klimaatakkoord: dieselrijder mag meer accijns aftikken

Met een aandeel van slechts 16% van de totale vloot is diesel in Nederland niet bepaald populair, maar het zijn toch nog 1,2 miljoen auto's. De bestuurders hiervan krijgen per 2021 een extra accijnsverhoging voor de kiezen.

In Nederland kan je van een aantal dingen op aan: als iets duurder wordt (kwartje van Kok, BTW-verhoging) wordt het nooit meer teruggedraaid, en autorijden wordt alleen maar duurder. Jaarlijks worden de accijnzen geïndexeerd, en volgend jaar krijgt de automobilist waarschijnlijk nog een extra verhoging te verwerken. Slechts een jaar later moeten dieselrijders alweer bloeden, met dank aan het klimaatakkoord. Hierin is kennelijk vastgelegd dat diesel vies is, ondanks een lagere CO2-uitstoot en enorme sprongen qua filtering in de modernste diesels. In 2021 komt er een cent bovenop de dieselaccijns, en hetzelfde gebeurt in 2023.

Hiermee is de dieselaar de gebeten hond, volgens berichtgeving in de Telegraaf had het concept-akkoord ook de benzinerijder op de korrel, maar werd er uiteindelijk gekozen alleen de dieselaar zwaarder te belasten.

Verder komt er naar verluidt een einde aan het 4%-tarief voor elektrische auto's. Dit is onhoudbaar geworden met de flinke toename van elektrische auto's, en gaat in 2020 omhoog naar 8%. In 2021 moet het tarief 12% worden, waarmee het richting de 22% die over alle andere auto's wordt gerekend klimt. De plannen wijken af van eerdere versies die rond de Mobiliteitstafel verschenen.