Vanaf vandaag tankt u geen Euro95 meer, maar E10

Wie vanaf vandaag zijn benzinetank vult aan een Nederlandse zuil met meer dan een benzine-installatie, zal geen Euro95 meer aantreffen, maar E10. De brandstof heeft een hoger aandeel biobrandstof dan voorheen, want dat is lief voor het milieu.*

E10 a broer

Het is niet voor het eerst dat er biobrandstof door de brandstof wordt gemixt, dat is al sinds enkele jaren het geval. Tot nu toe tankten we E5 (met de 'E' van 'Ethanol'), ofwel een mengsel met maximaal vijf procent biobrandstof. Per 1 oktober wordt dit opgetrokken tot E10, een mix van minimaal 90 procent Euro loodvrij en maximaal 10 procent biobrandstof. Het doel: CO2-reductie, want een motor die biobrandstof verbrandt, stoot minder uit.

De nieuwe brandstof voldoet aan de technische specificaties van de Europese norm NBN EN 228 en heeft dan ook een minimaal octaangetal van 95. In de praktijk betekent dat dat er wat octaanarmere conventionele brandstof gebruikt kan worden, want biobrandstof heeft een hoger octaangetal dan 95. Diesel heet overigens B7, volgens deze codering. 

E10 Check

Er zijn auto's - voornamelijk oude modellen - die niet met E10 overweg kunnen. Zij kunnen conventionele brandstof met een hoger octaangetal en zonder biobrandstof tanken, dit blijft speciaal voor dit soort auto's aangeboden worden. Dit is bijna altijd een ongelode Super 98, in de een of andere vorm. Checken of uw auto met biobrandstof overweg kan, kan via deze site. Een kleine opmerking nog: bij biobrandstof ligt het verbruik hoger dan bij conventionele benzine, omdat de energiedichtheid lager is. Het verschil in verbruik tussen E5 en E10 bedraagt zo'n 1,5 procent

*Hierbij wordt gekeken naar de uitstoot van de auto's, maar niet naar de herkomst van de biobrandstoffen. Als hiervoor hele stukken landbouwgrond worden gebruikt, die anders mensen hadden gevoed, kan je de ethische waarde van biobrandstof in twijfel trekken.