Twee euro voor benzine wordt nieuwe normaal

De enorme gestegen prijs wordt gewoon de norm: voorlopig zal de gemiddelde landelijke adviesprijs niet onder de twee euro komen.

Twee euro voor benzine wordt nieuwe normaal

Sinds begin juni hebben we in Nederland een nieuw record. Maar dat is niet iets waar we trots op hoeven te zijn. De gemiddelde benzineprijs ging namelijk vrolijk voorbij het hoogtepunt dat gezet werd in 2012.

Destijds was het recordbedrag €1.895 voor een litertje Euro 95. Inmiddels zijn we de twee euro al een paar keer gepasseerd. De gemiddelde landelijke adviesprijs is op dit moment €1.956.

Wel piek, geen daling

Na de piek komt de daling, zou je denken. Daar komt voorlopig echter niet zoveel van terecht. Door de bekende fascinatie van de Nederlandse overheid met hoge belastingen en de perikelen rondom de coronacrisis zal het gemiddelde naar verwachting binnenkort niet ver gaan afwijken van het nieuwe record.

OPEC

Volgens Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie voor Energieleveranciers (NOVE) draait het om niet alleen om de alsmaar stijgende accijnzen (plus BTW!) maar speelt ook het beleid van de OPEC-landen een rol. De olieproducerende naties kunnen het niet eens worden over de mate van productie die op dit moment nodig is.

Afgezien van de Verenigde Arabische Emiraten houden de OPEC-leden de kraan liever dicht. Hierdoor is het aanbod gering, maar door de herstellende economieën in de nasleep van de coronacrisis is de vraag erg hoog. Gecombineerd met de hoge belastingen resulteert dat in een gemiddelde prijs die vele malen hoger ligt dan die van onze buurlanden.

Even langsgaan bij de oosterburen wordt steeds aanlokkelijker.

Het wordt alleen maar erger

Oke, dus die daling zit er niet in, maar blijft het dan tenminste stabiel? Het antwoord is helaas nee. Doordat meer en meer landen hun COVID-restricties langzaamaan los zullen laten wordt een flinke economische groei verwacht. Daar hoort een verhoogde vraag naar ruwe olie bij. Omdat de OPEC de voorraden kunstmatig laag houdt zal de prijs dus alleen maar hoger gaan worden.

Aangezien niemand in de politiek zich in de nasleep van de lockdown wil branden aan het verlagen van de inkomsten van de staat, zullen we uiteraard ook geen kortingen gaan krijgen op de belastingen. Voorlopig zullen we het dus gewoon moeten slikken. Voor de mensen dichtbij een grens is de keuze natuurlijk al snel gemaakt, maar de rest mag gewoon dik doorbetalen.

Nieuws
  • Audi, BMW