Huh? Lamborghini Gallardo doet autocross

In Duitsland heeft een Lamborghini Gallardo zich bij een autocrosskampioenschap gevoegd. Het vierwielaangedreven V10 monster neemt het op tegen opgevoerde hatchbackjes op onverharde circuits.

Huh? Lamborghini Gallardo doet autocross

Autocross, als je in een meer rurale provincie woont ken je het vast wel. Voor de meeste van ons komen beelden op van gehavende Opel Astra's en Golfjes 2 die elkaar op bescheiden snelheid van een akker proberen te duwen. Maar het gaat veel verder dan een ruig boerenfeestje. Autocross is serious business. Zo bewijzen ze zonder meer in Duitsland.

Op de autocrossbanen bij onze oosterburen waart namelijk een groot geel monster rond. Coureur Stefan Windschiegl kwam namelijk met het briljante idee om een Lamborghini Gallardo in te zetten. Daarmee bedoelen we niet zomaar een buizenframe met een lollige glasvezel Gallardo-body erop en een willekeurige viercilinder erin.

Nee, dit is een echte, vierwielaangedreven Lamborghini met een huilende 5,2 liter V10. Aangezien het om de LP560-4 facelift gaat kunnen we ervan uitgaan dat de motor tenminste 560 pk heeft.

De motor is geoptimaliseerd voor de korte sprints op krappe circuits door de Nederlandse firma Emming Motorentechniek en maakt gebruik van een sequentiële versnellingsbak. De Lambo had aanvankelijk problemen met de voorste aandrijfassen en reed daarom met achterwielaandrijving, maar dat werd uiteindelijk opgelost.

Stefan Windschiegl

In een interview met Mediasport Autocross Magazin verklaart Stefan Windschiegl zijn keuze voor de exotische supercar:

"Naja, hij heeft vier wielen, die normaal gesproken aangedreven worden. Hij heeft een sterke middenmotor, hij heeft een aluminium carrosserie. Het is eigenlijk een goede basis. Ik wilde iets speciaals proberen, iets dat niemand anders heeft en technisch anders is. Zoals het nu lijkt werkt het. We hebben veel kinderziektes gehad maar we hebben er een jaar lang hard aan gewerkt."

Stefan Windschiegl

Windschiegl is een Lamborghini-fan in hart en nieren en heeft een grote groep vrienden in de Lamborghini-scene. Wat vinden zij ervan?

"Zij snappen het uberhaupt niet dat ik met zo'n auto in de modder wil rijden. Maar ze moeten het zelf zien, of de video's zien."

Stefan Windschiegl

Klasse 7

De auto rijdt in 'Klasse 7' en moet daarom voornamelijk het hoofd bieden aan flink opgefokte hatchbacks en sedans uit de '90s. Het onderstaande filmpje, opgenomen op de Kutschenbergring in Oost-Duitsland, laat zien is dat het bepaald geen eenzijdige strijd is.

De grijze Audi 80 quattro die vanaf pole start laat zich niet zomaar pakken door de briesende Italiaanse stier. Al komt dat vooral door de 3,6 liter twin turbo V8 in de neus..

Onboard

Autosport
  • TH-Motorsport, Mediasport Autocross Magazin, Paul Fraikin via Facebook