Brandstof blijft nog wel een tijdje goedkoop

Nee, we zouden nooit willen beweren dat brandstof in Nederland betaalbaar is. Maar het kan altijd duurder. En aangezien de prijs van een liter benzine of diesel niet volledig wordt bepaald door belasting, is een lage olieprijs gunstig.

All the usual caveats apply. We pretenderen niets precies te weten over het verloop van de olieprijs dit jaar, maar logica is van ons allemaal, dus lees mee waarom er een goede kans is dat de relatief lage brandstofprijzen nog enige tijd aanhouden. 

De OPEC heeft eindelijk aangekondigd de productie te verlagen. Doordat het aanbod daalt, stijgt (ceteris paribus) de prijs. Het is niet dat de wereldeconomie op instorten staat, dus de vraag naar olie is het probleem niet. Doordat de prijs stijgt, zijn er echter ook weer producenten die eerst uit de running waren, maar nu kunnen meespelen. Voor de meeste olieproducerende landen, zoals de VS, is een lage olieprijs heel vervelend: het kost relatief veel om het zwarte goud op te pompen of te onttrekken aan teerzanden. 

Saoedi-Arabië kan zijn meest lucratieve bronnen een vat laten oppompen voor een dollar of vijf. (En daarom kon Saoedi-Arabië ook zo diep zakken met de olieprijs en de productie blijven opvoeren - ook al is hun begroting wel ingericht op honderd dollar per barrel.) Een vat Brent kost momenteel iets meer dan 55 dollar.

Nu de olieprijs weer wat stijgt, maken de partijen die niet tegen bodemprijzen kunnen produceren zich op voor een nieuwe ronde investeringen. Door te innoveren ten tijde van de prijzenslag, kunnen verschillende producenten nu tegen lagere kosten olie uit de grond halen. Investeringen in bijvoorbeeld de Amerikaanse olie-industrie zijn aan de beterende hand (). Hoe sterker de olieprijs stijgt, des te meer bronnen efficiënt kunnen pompen. Als dat gebeurt, is het niet onwaarschijnlijk dat de prijs daarna weer daalt door een aanbodoverschot.

En er speelt nog iets mee wat de prijs drukt. Olie wordt afgerekend in dollars. Analisten verwachten dit jaar twee of drie renteverhogingen, wat de dollarkoers helpt en daarmee de olieprijs drukt. (Als de dollar meer waard wordt, zijn er minder dollars nodig om een vat olie te kopen.) Datzelfde gebeurt als de Amerikaanse economie lekker presteert, dan neemt de populariteit van de Amerikaanse munt ook toe.

Nogmaals, dit zijn wat bemoedigende overpeinzingen voor de petroseksueel, geen advies of alwetende analyse. Maar als het klopt is dat mooi en hoeft brandstof thuis niet op de bon. Nu wachten op de volgende belastingmaatregel die dit positieve effect op de portemonnee teniet doet.