Brandstofprijzen vanaf 1 juli weer ouderwets hoog

Maak je borst maar nat: binnenkort gaan oude (en slechte) tijden herleven aan de pomp. Het kabinet is van plan de korting op brandstofaccijnzen vanaf 1 juli geleidelijk af te schaffen.

Brandstofprijzen vanaf 1 juli weer ouderwets hoog

Op wereldniveau is Nederland in een paar zaken erg groot. Landbouw, bloementeelt, bergingswerkzaamheden, baggeren, noem het maar op. Een ander gebied waarin ons koude kikkerlandje de laatste tijd steeds bovenaan gestaan heeft is echter minder positief. Door de relatief hoge accijnzen op brandstof stonden we steevast bovenin de top tien van de landen mee duurste brandstofprijzen ter wereld.

Korting opheffen

Op 1 april 2022 kwam daar echter verandering in. Als reactie op de extreme stijging van de prijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen goedkope Russische brandstof werd er namelijk een heuse belastingkorting doorgevoerd.

Omdat de situatie zich tegen 1 januari 2023 nog niet verbeterd had werd de regeling nog eens met een half jaar verlengd. Bij de onderhandelingen rond de voorjaarsnota heeft geen van de regeringspartijen echter een woord gerept over een nieuwe verlenging van de accijnskorting. Volgens het AD gaan er juist stemmen op om de verlaging terug te draaien.

Absolute noodzaak

Het opheffen van de korting is uiteraard geen populaire beslissing, maar bronnen binnen de coalitie melden dat het kabinet simpelweg niet anders kan. De inkomsten zijn immers hard nodig voor de asielzoekersproblematiek en de compensatie van Groningse aardbevingsslachtoffers.

Daarbij komt dat de overheid door de fors gestegen rente meer geld kwijt is aan leningen. Zoals zo vaak is de automobilist de aangewezen melkkoe om het tekort op te vangen.

Nieuwe normaal

De accijnskorting zal gefaseerd afgeschaft gaan worden. Vanaf 1 juli wordt een litertje peut echter al een stuk duurder. Op 1 januari moet de korting volledig verdwenen zijn. Hierdoor zal de benzineprijs gemiddeld met 8,7 cent per liter gaan stijgen. Dieselaars moeten 5,6 cent extra inleggen, terwijl LPG-rijders eraf komen met 2,1 cent verhoging.

Het afschaffen van de accijnskorting is echter pas de eerste stap om nieuwe records te bereiken wat betreft brandstofprijzen. Als het aan D66 klimaatminister Rob Jetten ligt wordt de brandstof vanaf volgend jaar namelijk verplicht gemengd met veel duurdere biobrandstoffen. Zo wordt er nog eens 5 tot 10 cent aan de prijzen toegevoegd. Het nieuwe normaal van twee euro per liter wordt daarmee ruim bereikt.

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, iStock