Geschokte hybride rijder: 'Accu vervangen kost méér dan de auto waard is!'

Een Britse Mercedes-rijder kwam van een koude kermis thuis na een bezoekje aan zijn dealer. De accu van zijn acht jaar oude E300 BlueTec Hybrid moest vervangen worden. Het ding bleek uiteindelijk meer te kosten dan de auto zelf.

Geschokte hybride rijder: 'Accu vervangen kost meer dan de auto waard is!'

Een tweedehands auto kopen is altijd een risico, maar als je bij de Mercedes-dealer binnenwandelt voor een jong gebruikte E-klasse mag je toch enige kwaliteit verwachten. Voor de 63-jarige Ranjit Sing uit het Engelse Leicester pakte dat echter helemaal verkeerd uit. In 2018 geleden kocht Singh een Mercedes E300 BlueTec Hybrid uit 2014 - naar eigen zeggen - in een poging om zijn CO2-uitstoot te verminderen. Met z'n 210 pk tweeliter diesel en 27 pk elektromotor doet de Merc het minimale, maar alle beetjes helpen. Ofzoiets.

Afschuwelijke accu

Na vier jaar trouwe dienst gaf de accu van de hybride Mercedes de pijp aan Maarten. Nadat hij het waarschuwingslampje zag op zijn dashboard reed Mr. Singh meteen naar zijn dealer. Daar werd hij geïnformeerd dat de accu inderdaad vervangen moest worden, en dat de garantieperiode van drie jaar al ruim verlopen was.

Het vervangen van de kleine 0.8 kwH, 125 volt accu werd geschat op niet minder dan 15.000 pond, omgerekend meer dan 18.000 euro. Maar liefst £3000 van het bedrag werd in rekening gebracht voor de manuren om de accu te vervangen. Het nieuws kwam als een flinke schok voor meneer Singh: hij had de auto gekocht voor £27.000 (€32.476), maar vanwege de torenhoge afschrijving was de waarde van de E300 al gedaald tot £12.850 (€15.456). De reparatie kostte dus beduidend méér dan de waarde van de auto.

Trouwe klant in de kou

Als fervente Mercedes-rijder was meneer Singh meer dan teleurgesteld. Hij weigerde de reparatie en trok aan de bel bij locale publicatie LeicestershireLive. De beste man kon het niet geloven dat de accu na acht jaar al op was en de bedragen zo enorm hoog lagen:

"Ik ben altijd een Mercedes-klant geweest en ik hield van de auto's die ze produceerden. We kochten deze auto voor zijn betrouwbaarheid. Ik ben met afschuw vervuld van wat er gebeurd is. Ik heb het gevoel dat ik nu maar twee opties heb: de acht jaar oude auto laten slopen of er méér aan uitgeven dan dat -ie waard is. We hebben op Auto Trader gekeken en daar staat dat de waarde van de auto nu op slechts £12,850 ligt."

Normale reparatie

De verbazing en woede van Mr. Singh wordt niet gedeeld door de Britse tak van Mercedes. Volgens een woordvoerder van Mercedes UK had Ranjit Singh beter kunnen weten en meer onderzoek moeten doen naar de levensduur en de garantieperiode van de E300 BlueTec Hybrid:

"We hebben de algemene informatie gebaseerd op een Mercedes-Benz E-klasse mild hybrid uit 2014 met een 125 volt hoogspanningsbatterij, in plaats van een plug-in hybride. In 2015 werd de 125 volt hoogspanningsbatterij gedekt door een standaard garantieperiode van drie jaar (ongelimiteerd kilometrage). Zonder achtergrond informatie zijn we niet in staat om commentaar te leveren op de reden waarom de hoogspanningsbatterij in dit geval vervangen moest worden."

"Invloeden van buitenaf kunnen bijdragen aan een verkorte levensduur van de accu, bijvoorbeeld de rijomstandigheden, ongelukken, reparaties en algemeen onderhoud. Wanneer ze een nieuwe of gebruikte hybride auto kopen bij een Mercedes-Benz Retailer, worden klanten geïnformeerd over het certificaat van de accu. Dat is naast de informatie over de garantie op de website van Mercedes-Benz UK en Smart."

Valse verkoop

Singh's dochter Ramnik Kaur is werkzaam in de autoindustrie en kan zich niet vinden in de uitleg van Mercedes. Volgens haar was haar vader te goede trouw en werden de mogelijke problemen met de auto niet duidelijk naar buiten gebracht door de dealer:

"Pa is erg teleurgesteld, gestresst en weet niet wat hij met de auto moet doen. Als een gepensioneerde heeft hij dit soort geld niet. Elk redelijk persoon zou niet verwachten dat een auto die £27,000 kost een accu zou hebben die na acht jaar dood is. Het voelt bijna als een valse verkoop van Mercedes. Als we geweten hadden dat deze kosten in het verschiet lagen, dan had hij de auto überhaupt niet gekocht. Deze informatie is niet breed verkrijgbaar en ik heb alleen op online forums mensen gevonden die erover praten."

Nieuwe normaal

De zaak van Ranjit Singh is een opmaat naar nog veel meer gevallen. Nu de eerste generatie hybrides langzamerhand betaalbaar wordt op de occasionmarkt zullen er nog veel meer kopers volgen die zichzelf onbedoeld een enorme onderhouds- en reparatierekening aansmeren. Het vervangen van de relatief gecompliceerd techniek in die wagens zal immers altijd duurder zijn dan de aanschaf. De eigenaar van de gemiddelde luxe topklasse youngtimer kan je er alles over vertellen.

Nu de drang om reguliere benzine en dieselauto's langzaam uit te faseren steeds groter wordt en EV's nog steeds stervensduur zijn, zullen steeds meer mensen voor gebruikte hybrides gaan kiezen, met alle gevolgen van dien.

Voor veel mensen zal het rijden van een oudere hybride dan ook een tijdelijke oefening gaan zijn, tot die eerste rekening komt. De reparaties zijn simpelweg niet te betalen. Dat opent uiteraard meteen de deur voor de toekomstige (al dan niet autonome) deelauto's. Autobezit past immers toch niet in het 'nieuwe normaal'...

Het motto is immers duidelijk: "You will own nothing, and you will be happy".

Algemeen
  • Mercedes-Benz