Verdammt! Mercedes zet streep door de stationwagen

Na de sedan wil Das Haus nu ook al af van de traditionele station. De carrosserievorm zou volgens het merk van de ster te weinig geld opleveren.

Verdammt! Mercedes zet streep door de stationwagen

In september werden we opgeschrikt met het bericht dat Mercedes designchef Gorden Wagener geen toekomst meer zag voor de traditionele sedan. Vanwege de overstap naar elektrische platforms heeft de bekende vorm immers geen zin meer.

Met de vrijheid van het platte skateboard kunnen de ontwerpers volgens Wagener veel meer. In de zoektocht naar meer actieradius moeten auto's namelijk veel gestroomlijnder worden. Het resultaat van die aanpak zien we terug in de apart vormgegeven EQE en EQS.

Koopgedrag bepaalt

Als de sedan op zijn retour is, dan geldt uiteraard hetzelfde voor de daarvan afgeleide stationwagens. Het Duitse Automobilwoche weet ons te vertellen dat de laatste Mercedes met een lang dak in - jawel - 2030 van de band rolt. De station pas immers niet in het plaatje van een volledig elektrisch aanbod.

Naast de technische redenen is het lot van de stationwagen bovendien bezegeld door een sterk krimpend marktaandeel. De moderne klant rijdt immers liever een 'hippe' crossover of SUV dan een oubollige station. Het koopgedrag zorgt ervoor dat de fabrikanten wel moeite doen om hopeloos onaerodynamische crossovers en SUV's op een elektrisch platform te zetten, zoals de schuurvormige EQG.

De dodenlijst

Het eerste slachtoffer in de stationwagen lineup is volgens Automobilwoche de CLA Shooting Brake, die in 2025 een nekslag zal krijgen. De nieuwe E-klasse die in 2030 wordt verwacht zal ook geen station-variant krijgen. Het C-klasse T-modell zal waarschijnlijk hetzelfde lot ondergaan. Een vierde stationwagen, de CLS Shooting Brake, missen we alweer sinds 2018.

Geschiedenisboeken

Nu de station met uitsterven bedreigd is komt er zo langzamerhand een einde aan wat op het moment van schrijven 43 jaar ruime Mercedessen is. Na een reeks one-offs van private coachbuilders in de jaren '50 en '60 besloot Mercedes in 1978 een eigen wagon te maken op basis van de W123, het zogeheten T-modell (voor Transport of Touring).

Het model gaf de voorzet voor een lange reeks stations onder het E-klasse label. In 1993 kreeg de grotere wagon gezelschap van de C-klasse.Met die trotse traditie zal in 2030 helaas gebroken worden. De stationwagen en de sedan gaan immers dezelfde kant op als de tweedeurs sedan, driedeurs hatchback en de hardcore terreinwagen: de geschiedenisboeken in.

Nieuws
  • Mercedes-Benz