Mercedes designchef: 'De traditionele sedan gaat verdwijnen' 

De traditionele sedan zal volgens Gorden Wagener binnenkort naar de geschiedenisboeken verwezen worden. In de volledig elektrische toekomst is er volgens de Duitser geen plek voor het klassieke lijnenspel.

Mercedes designchef: 'De traditionele sedan gaat verdwijnen' 

Vroeger was niet alles beter, maar vaak wel duidelijker. De indeling van auto's aan de hand van carrosserievorm past in dat plaatje: een sedan was een gezinswagen bestaand uit ruwweg drie vierkante blokken: motorkap, dak en kofferbak. Wild je meer ruimte? Dan pakte je een stationwagon. Liever goede looks boven praktische bezwaren? Steil dak erop en je had een coupe. Geen geld? Tweedeurs sedan.

Die doodeenvoudige indeling is door de huidige obsessie met SUV's, crossovers en 'vierdeurs coupes' echter steeds ingewikkelder en vager geworden. Volgens Daimler-Benz ontwerpchef Gorden Wagener hoeven we ons echter geen zorgen te maken. In de toekomst wordt alles namelijk een crossover. Voor een echte sedan is in ieder geval bij Mercedes geen plaats.

Elektrificatie is de doodsteek

Tegenover Top Gear legde Wagener op de IAA München uit waarom de sedan op uitsterven staat bij het merk met de ster: "Elektrificatie zal de traditionele sedan doden om een paar redenen. Aerodynamica is er één. Ten tweede, met een 7.5 centimeter dik accupakket ziet een sedan er simpelweg niet goed uit. It looks shit. You moet iets doen om die hoogte visueel weg te nemen."

Een subtiel ontwerp zoals de W124 is niet langer mogelijk.

De vrijheid die ontwerpers krijgen door het gebruik van een elektrisch 'skateboard'-platform brengt dus ook de nodige beperkingen op andere gebieden met zich mee. Vanwege de grote, in de vloer gemonteerde accu die een luxe elektrische limousine nodig heeft komen de proporties van een traditionele sedan volgens Wagener niet goed tot hun recht.

Dit is hét alternatief voor de sedan, aldus Mercedes.

De oplossing

Gorden Wagener ziet de EQS en de recent onthulde EQE als dé oplossing voor dit probleem. Het langgerekte, walvis-achtige silhouet staat volgens hem veel strakker en stijlvoller dan het alternatief:

"[De problemen met de sedan] is waarom we kwamen met dat gedurfde ontwerp op de EQ-modellen. Omdat het langgerekt lijkt, het ziet er stijlvol uit. Elektrificatie zal dus de proporties van auto's veranderen. We moeten ervoor zorgen dat ze niet allemaal op elkaar gaan lijken, maar die angst bestaat al dertig jaar. Het is ons gelukt om ze er anders uit te laten zien, en ik ben er zeker van dat we dat in de toekomst kunnen doen."

Dat Tesla, Porsche en Audi het wel gewoon doen met een relatief traditionele, aantrekkelijke sedanvorm vergeet Wagener maar even. Ook kunnen we ons niet helemaal vinden in zijn statement dat de EQ-modellen zich heel duidelijk van elkaar onderscheiden. Het verschil tussen de onderstaande EQS en EQE is bijna niet te zien.

2030

Net als de tweedeurs sedan en de driedeurs hatchback gaat de sedan dus binnenkort de afgrond in, in ieder geval bij Das Haus. Mocht de nieuwe designrichting je niet aanstaan, dan heb je nog even om een traditionele C, E of S-klasse binnen te halen. Vanaf - daar is ie weer - 2030 zal elke Mercedes in Europa een SUV of een crossover zijn. Je bent alvast gewaarschuwd.

Achtergrond
  • Mercedes-Benz