Mercedes-Benz Vision EQS is de elektrische S-Klasse van de toekomst

Mercedes vuurt op de IAA in Frankfurt een nieuw EQ-concept op ons af. Deze EQS is een voorproefje op een elektrisch en deels autonoom voertuig in de absolute luxeklasse. Hierbij krijgt u een interieur van PET-flessen en oceaanafval.

Mercedes Vision EQS

De EQS is een prachtig langgerekt rond design, met een two-tone kleurstelling, waartussen heel subtiel een blauw streepje is weggewerkt, onderdeel van de merkidentiteit van EQ. Mocht u nog twijfelen wat er voor u staat, dan geven de grote blauwe grille en dito wielen wel een heldere indicatie.

Het designteam verwerkte veel leuke details in de EQS: zo bestaat de geïntegreerde lichtstrook aan de achterzijde uit niet minder dan 229 verlichte sterren, waardoor het logo op een geheel nieuwe manier tot zijn recht komt. In het donker rijden moet ook een feestje worden, De digitale grille herbergt 188 individuele leds, die samen een lichtmatrix vormen. Opnieuw bomvol ster. Ook leuk: door de zwarte lijn die omhoog loopt lijken de voorwielen groter dan de achterwielen, terwijl dit niet het geval is. We laten de PR-afdeling even aan het woord:

"De prominente, doorlopende lichtstrook (‘lightbelt’) structureert het exterieur op een nieuwe manier. De daardoor ontstane kleurscheiding ter hoogte van de taillelijn wekt de indruk van een ‘Black Panel’-glaslandschap dat op de zilverkleurige carrosserie van de auto zweeft – een naadloos aansluitend voertuigoppervlak dat van de opvallende EQ-grille tot aan de achterzijde van de auto loopt."

Voor wat betreft de eerder aangehaalde PET-flessen en oceaanafval: dit betreft gerecyceld plastic dat in het interieur van de EQS terugkomt, onder andere in de deurpanelen en de hemelbedekking.

476 pk, 760 Nm

De Vision EQS heeft minimaal twee elektromotoren, die voor vierwielaandrijving zorgen. Ze leveren 476 pk en een direct beschikbare 760 Nm, waarmee de luxe slee in 4,5s van 0-100 km/u kan optrekken. In de bodem ligt een accupakket van ongeveer 100 kWh, dat direct met snelheden tot 350 kW te laden is. Dit doet vermoeden dat ook de EQS op een 800V-systeem draait, net als de Porsche Taycan. Mercedes-moeder Daimler maakt onderdeel uit van de IONITY-samenwerking, die langs Europese snelwegen laadpalen met een snelheid tot 350 kW plaatst. 

Autonoom rijden kan tot level 3. Verwacht de komende jaren een steeds productierijpere uitwerking van het EQS concept, waarbij hopelijk niet teveel wordt afgeweken van de minimalistische kracht van dit schitterende conceptvoertuig. Momenteel heeft Mercedes de EQC en de EQV op de markt.