Volkswagen gooit in 2030 de handbak bij het grofvuil

Zelf roeren in je GTI is binnenkort hopeloos ouderwets. Om kosten te besparen en de ontwikkeling van elektrische modellen te financieren stuurt VW de handbak binnenkort met pensioen.

Volkswagen gooit in 2030 de handbak bij het grofvuil

Op de weg naar de geforceerde elektrische revolutie verdwijnen er steeds meer dingen die het autorijden ouderwets leuk maken. Zelf bepalen welk set tandwielen je gebruikt is daar een van. Natuurlijk is een DSG veel sneller en efficiënter, om nog maar te zwijgen over de vaak volledig versnellingsloze EV's, maar het gevoel van controle is toch een belangrijk element van de rijervaring. Met steeds strenger wordende milieu en geluidseisen is er volgens kartelvormer Volkswagen echter geen plek meer voor een handgeschakelde auto.

Te duur

Volgens Auto, Motor und Sport ziet het concern geen heil meer in het doorontwikkelen van de verouderde techniek. Het geld dat nodig zou zijn om een handgeschakelde auto door de verschillende EU-tests te loodsen zou volgens VW voor veel belangrijkere dingen gebruikt kunnen worden. Vanaf 2033 wil het merk immers een volledig elektrisch aanbod leveren binnen de EU. Daarbuiten zouden de bekende DSG en de achttraps ZF met traditionele koppelomvormer voldoen zijn voor de aandrijving van plug-in hybride modellen. Zelfs de sportievelingen in het gamma zullen dus geen echte pook meekrijgen. Het eerste handbakloze model zal in 2023 verschijnen met de komst van de nieuwe Tiguan.

Vanaf 2030 krijgt elke VW een automaat mee.

Negen jaar

Het uitbannen van de zesbak is geen grote verrassing. Zelfs zonder de elektrische ambities van VW was de stap onvermijdelijk. De gemiddelde Polo of Passat-rijder is juist blij dat het leven in de eindeloos lange file makkelijker gemaakt wordt door een DSG. Zelfs voor fans van de R en GTI-modellen zal de pijn wel meevallen: niets is sneller dan schakelen met flippers aan het stuur. Toch is het ergens jammer dat de traditionele pook zal verdwijnen. Mocht je dat sentiment delen en geen zin hebben in een tweedehandsje, youngtimer of regelrechte klassieker, dan heb je dus nog iets meer dan negen jaar om een handgeschakelde GTI aan te schaffen.

Nieuws
  • Volkswagen