Overheid wil autobezit zoveel mogelijk afschaffen

In de naam van duurzaamheid en het milieu wil de Nederlandse overheid de burger zoveel mogelijk uit de auto gaan jagen. De overstap naar volledig elektrische modellen is opeens niet genoeg meer om de 2030-doelen te halen.

Overheid wil autobezit zoveel mogelijk afschaffen

Het Nederlandse wagenpark moet steeds schoner. De overheid heeft immers - net als vrijwel de hele Westerse wereld - de pijlen gericht op een volledig klimaatneutrale samenleving. Met het oog op dat doel werd de elektrische auto steeds gestimuleerd: belastingvoordelen, teruggaves en 'goedkope' stroom moesten ervoor zorgen dat de burger massaal over zou stappen naar de EV. Dat stond immers mooi op de uitstoottabellen.

Elektrisch toch niet de oplossing

Volgens nieuwe overheidsadviseur professor Jan Willem Erisman is het allemaal echter niet genoeg. Tegenover het AD stelt de beste man dat elektrisch toch niet de oplossing is. Als voorzitter van de wetenschappelijke klimaatraad kan hij het weten. Erisman kaart aan dat er waarschijnlijk niet genoeg grondstoffen zijn om iedereen aan een EV te helpen. De voorraad van edelmetalen zoals kobalt en lithium is immers niet oneindig.

Het kostenplaatje van een volledige EV-transitie en de zeer schadelijke manier waarop de eerdergenoemde grondstoffen gewonnen worden in open mijnen laat Erisman nog maar even in het midden. Ook rept hij geen woord over de erbarmelijke omstandigheden waar de mijnwerkers (vaak kinderen) in landen als de Democratische Republiek Congo onder werken.

Gedragsverandering en ontmoediging

In plaats van elektrische auto's ziet professor Erisman het liefst helemaal geen auto's. Er is immers niets beters voor het milieu dan een auto die niet gebouwd en gereden hoeft te worden. We moeten daarom kijken naar manieren om de auto voor zoveel mogelijk mensen overbodig te maken. Het openbaar vervoer, deelvervoer, fiets en thuiswerken moeten bekeken worden als alternatieven.

Om de gewone Nederlander zo ver te krijgen moet de overheid bovendien in gaan zetten op gedragsverandering. Een ordinaire heropvoedingscursus dus. De anti-auto lessen zullen ongetwijfeld gepaard gaan met ouderwets ontmoedigingsbeleid in de vorm van steeds hogere brandstof en stroomprijzen, belastingen en autovrije zones. Wellicht neemt prof. Erisman een voorbeeld aan de draconische ULEZ-zone die recent in de Engelse hoofdstad Londen geïntroduceerd werd.

Protest tegen de Ultra Low Emissions Zone van Londen.

Erisman blijft

Een overheidsadviseur die dingen roept terwijl het kabinet demissionair is en er verkiezingen in aantocht zijn voelt als gel*l in de ruimte. Erisman is echter niet rechtstreeks verbonden aan het kabinet.

Als voorzitter van de verder op papier onafhankelijke wetenschappelijke klimaatraad blijft hij waarschijnlijk gewoon zitten wanneer er een nieuwe overheid verkozen wordt. Het is gezien de politieke trends van de laatste tijd echter nog maar de vraag of dat nieuwe kabinet nog steeds zo nauw zal willen samenwerken met de professor. We kunnen alleen maar hopen van niet.

Nieuws
  • NL Beeld / Proshots, Volkswagen, NL Beeld / PA Images