Milieuzones. Voor bestuurders van oudere voertuigen zijn ze een doorn in het oog, maar in grotere steden worden ze gezien als essentieel om de uitstoot en vervuiling te verminderen.
Bovendien vinden gemeenten het heerlijk om even wat regeltjes te maken, bordjes neer te zetten en camera's te laten draaien. Het is goede PR en levert via boetes ook nog eens geld op. Aan de andere kant van het kanaal zijn ze er ook helemaal weg van.
Londen's burgemeester Sadiq Khan vindt het zelfs zo'n goed idee dat hij de hele stad erbij gaat betrekken.
ULEZ
Sinds 2019 hanteert Khan een Ultra-Low Emission Zone in het hartje van de hoofdstad. Binnen dit gebied moeten bestuurders van benzineauto's van vóór 2006, motoren van vóór 2007 en diesels van vóór 2015 een congestion charge betalen. Met dit beleid hoopte Khan autorijders te ontmoedigen door het centrum te rijden.
Klimaatnoodramp
Vanwege aanhoudend succes wordt de ULEZ volgend jaar uitgebreid tot de grenzen van Greater London. Dat betekent dat de hele stad een gigantische milieuzone wordt. Volgens de burgemeester is het essentieel dat deze stap zo snel mogelijk wordt gezet:
"De drievoudige uitdaging van het aanpakken van giftige luchtvervuiling, de klimaatnoodramp en files betekent dat we de emissies van voertuigen in Londen meer moeten reduceren. We hebben simpelweg geen tijd te verspillen."
Social justice
Uiteraard is het milieu niet de enige zorg van Mr. Khan. Vervuiling raakt volgens hem de armere inwoners van Londen het hardst. Om deze mensen te helpen heeft hij besloten ze allemaal £12.50 per dag te laten betalen voor het gebruik van hun auto. Armere mensen rijden namelijk nogal vaak in de categorie die het doelwit is van de ULEZ.
Volgens Sadiq is de armere bestuurders laten betalen echter een voorbeeld van social justice. Echt arme mensen hebben immers geen auto, al helemaal niet in Londen. Autorijders laten betalen is dus pure gerechtigheid:
"We hebben wereldwijd te vaak gezien dat maatregelen uitgesteld worden omdat ze gezien worden als te hard of politiek ongemakkelijk maar ik ben niet bereid om terughoudend te zijn met de acties die we kunnen voeren hier in Londen. Het is ook een kwestie van social justice - aangezien luchtvervuiling de arme gemeenschappen het hardst treft. Bijna de helft van de inwoners van Londen heeft geen auto maar zij voelen de schadelijke gevolgen die vervuilende auto's veroorzaken onevenredig veel."
Onder zijn beleid zullen dat er uiteraard alleen maar méér worden.
- iStock