Gemeentes hebben milieuzones ingesteld omdat ze denken op die manier de lucht in steden te kunnen verbeteren. Het zijn typische uitspattingen van burgerhaar bij politici en beleidsmakers. Ze gebruiken de milieuzones om te verbloemen dat ze zelf onkundig zijn. Waar ze om autoverkeer tegen te gaan een heel makkelijke oplossing hebben (*kuch* verbeter het openbaar vervoer *kuch*), kiezen ze voor repressie. Die oplossing is voor hen zelf namelijk makkelijk, hoeven ze niet na te denken.
Goed, genoeg gedramd over milieuzones, wat doe je eraan als je een boete krijgt? De Telegraaf ontdekte dat het Openbaar Ministerie (OM) in een kwart van de gevallen de boete direct verscheurt als er een bezwaar binnenkomt. Dat is nogal een percentage en daarom adviseren we maak meteen: maak altijd bezwaar als je een boete krijgt vanwege een milieuzone.
Wordt uw bezwaar niet gehonoreerd, dan is een gang naar de kantonrechter wellicht rendabel. Het griffierecht van €81 is te overzien en de rechter oordeelt in vijftien procent van de gevallen in het voordeel van de klager. Het gaat daarbij natuurlijk wel over een gedeelte van het totaal aantal uitgeschreven boetes. Het gros van de mensen gromt her en der wat en kiest ervoor om de boete gewoon af te rekenen.
Het OM wijt het grote aantal goedgekeurde bezwaren aan de nieuwigheid van de wetgeving. Daardoor werden allerlei fouten gemaakt. In Rotterdam werden benzineauto's van een bepaalde leeftijd aanvankelijk beboet en daarna weer niet. Ook bleken geldtransportwagens allemaal niet aan de regels te voldoen en daarom boetes te ontvangen (maar zij kregen om onduidelijke reden wel een ontheffing).
Als geldtransporteurs een ontheffing kunnen krijgen, waarom kunnen kleine ondernemers als Philip van Renswoude dat dan niet? Hij moest een nieuwe bestelbus kopen om zijn ZZP-aannemersbedrijf te kunnen runnen. Want ondernemers zijn altijd rijk volgens de politiek. Philip: "Het is gewoon burgertje pesten." En zo is het.