EU komt met uitstootnorm voor elektrische auto's

EV-eigenaren die dachten de regeldrang van de EU te ontwijken komen bedrogen uit. Brussel is namelijk druk bezig om uitstootnormen te formuleren voor auto's zonder uitlaat. Het kan immers nooit schoon genoeg.

EU komt met uitstootnorm voor elektrische auto's

De regeldrift van de Europese Unie kent geen grenzen. Vanwege de drang om steeds groener te worden heeft de overkoepelende organisatie al het doodvonnis getekend voor de ouderwetse verbrandingsmotor. Fabrikanten hebben namelijk nog tot 2035 om hun benzine en dieselmodellen te slijten.

Na die tijd worden de uitstootnormen zo streng dat het de verkoop van een traditionele auto niet meer mogelijk is. Bezitters van elektrische auto's leken lange tijd vertroeteld te worden door de bobo's in Brussel, maar ook daar komt verandering in. Schoon is immers nooit schoon genoeg.

Fijnstof

In plaats van uitstoot uit een ouderwetse knalpijp gaat de EU bij EV's kijken naar het vrijkomen van fijnstof. De vaak grotere en zwaardere wagens stoten via hun remmen en bijzonder brede banden immers alsnog een hoop schadelijke deeltjes uit.

Het spul komt vervolgens via het oppervlaktewater en rivieren terecht in de voedselketen als microplastics. Zor richten de microscopische deeltjes ongemerkt een hoop schade aan. De Europese Commissie werkt op dit moment aan meetmethodes en de precieze vaststelling van de normen. De ingang van het reglement staat gepland voor 2025.

De oplossing?

Net zoals bij traditionele auto's zullen fabrikanten een manier moeten vinden om de uitstoot van hun EV's te gaan verminderen. De technologie daarvoor staat echter nog in de kinderschoenen. Het plaatsen van een katalysator of een roetfilter in een uitlaatsysteem is immers eenvoudiger dan het opvangen van microscopische deeltjes bij de wielen.

Een eerste concept is er echter al. Een groep studenten van het Imperial College London kwam namelijk op de proppen met een roetfilter voor de banden. De onooglijke blokken zijn echter niet eenvoudig te monteren en totaal niet aerodynamisch.

Er zal de komende twee jaar dus nog hard gewerkt moeten worden aan betere oplossingen. Kleinere, meer efficiënte EV's bouwen die minder uitstoten zit er natuurlijk niet in. Iedereen wil immers toch een enorme SUV.

Formule 1
  • Mercedes-EQ