Ook EV's moeten aan de roetfilter

Het beperken van de impact van de auto op het milieu gaat steeds verder. Na alle eco-maatregelen op verbrandingsmotoren zijn de EV's ook aan de beurt. Maak kennis met de bandenfilter.

Ook EV's moeten aan de roetfilter

Zero emission vehicle, een auto die niets uitstoot. Het is een term die veel gebezigd wordt in de wereld van elektrisch rijden. Niets blijkt echter minder waar. Uitstoot komt niet alleen van een uitlaatpijp. Banden zijn namelijk net zo schadelijk voor het milieu.

Het populairder worden van de veel zwaardere EV's zal dit probleem alleen maar erger maken door verhoogde slijtage. The Tyre Collective, een groep studenten van het Imperial College London en Royal College of Art, zegt de oplossing te hebben.

Rubberdeeltjes

Bij het remmen, optrekken en bochten nemen slijt het rubber van een band af. Dit betekent niet dat het verdwijnt. Microscopische deeltjes afkomstig van de band komen in de lucht terecht en kunnen door mensen worden ingeademd, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de gezondheid.

De grotere deeltjes slaan neer op de grond, maar zijn niet minder schadelijk. Deze worden namelijk door regenwater het riool in gespoeld. Uiteindelijk komen ze in de oceaan terecht en vormen daar schadelijke microplastics, die op hun beurt via de voedselketen alsnog in ons lichaam terechtkomen.

Wielfilter

The Tyre Collective wil dit voorkomen door middel van een filter gemonteerd achter het wiel. Door gebruik te maken van de luchtstroom rond een draaiend wiel vangt de filter de schadelijke deeltjes op.

Zodra de filters vol zitten kunnen de bakken worden geleegd en worden vervoerd naar een fabriek die het spul hergebruikt. Vervolgens kunnen er nieuwe banden en andere producten zoals inkt van gemaakt worden. De precieze infrastructuur daarachter moet nog ontwikkeld worden.

James Dyson Award

De vier studenten, Siobhan Anderson, Hanson Cheng, Deepak Mallya and Hugo Richardson ontvingen de James Dyson Award voor hun innovatieve uitvinding. Naast de prestigieuze prijs konden ze rekenen op een beurs van 2000 pond, die ze willen gaan gebruiken om de filters op een duurzame manier op de markt te brengen.

Het is te hopen dat het systeem er tegen die tijd minder uitziet als de rem op een goedkope kinderwagen.

Nieuws
  • James Dyson Award