1. Sprint afsplitsen
Al sinds de introductie van het Sprint-format in 2021 worden de regels na elk seizoen (of er zelfs middenin) gewijzigd. De Formule 1 en de FIA zijn immers nog altijd zoekende naar een manier om de race-voor-de-race echt spannend en vermakelijk te maken. Met de huidige Sprint Shootout dachten ze een oplossing gevonden te hebben door de complete Sprint op de zaterdag te houden en de resultaten los te koppelen van de Grand Prix.
De Shootout leverde niet het gewenste resultaat op, maar gaf de organisatie wel een nieuwe richting. Volgend jaar zal de Sprint namelijk nog meer gerationaliseerd en volledig losgekoppeld worden van het hoofdevenement. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan is echter nog niet bekend. De eerder geopperde plannen voor een los Sprint-kampioenschap worden verder niet genoemd.
2. Betere banden + afschaffen bandenwarmerverbod en ATA
Zoals vanouds was de inzet van Pirelli dit jaar een van de heikele punten. Coureurs, teams en fans hebben geklaagd dat de coureurs zich veel te vaak en te lang zorgen moeten maken om bandenslijtage. Zelfs tijdens de als kort en intens bedoelde Sprints wordt er gedacht aan bandenmanagement. Dat moet in de toekomst gaan veranderen.
Voor 2024 is het te laat, waardoor 2025 aangemerkt is als start van een nieuwe periode. Het rubber moet minder snel oververhit gaan raken en harde gepusht kunnen worden. Om dit mogelijk te maken is het voorgestelde verbod op bandenwarmers van de baan.
Naast de verbeteringen aan de banden is het creatief genaamde Alternative Tyre Allocation-experiment definitief tot een einde gekomen. In Hongarije, Italië en Singapore werden de teams verplicht de Hard, Medium en Soft te gebruiken in Q1, 2 en 3. Het doel hiervan was om de gevestigde orde op te schudden en minder banden in te zetten met het oog op duurzaamheid. De F1 Commission ziet er niets in om door te zetten met het plan.
3. Méér spatbordentests
In een poging echte regenraces weer mogelijk te maken experimenteert de FIA al een tijdje met het volledige elimineren van de gevreesde spray. De verbeterde regenbanden van Pirelli halen immers niets uit als de coureurs door het opgegooide water niets kunnen zien. Als oplossing droeg de organisatie de zogeheten spray guards aan, een mooie term voor ordinaire spatborden.
De test met de eerste variant van de spray guards faalde echter volledig. De FIA zet ondanks die domper door met het idee. De volgende versie van de spatborden zal het volledige oppervlak van de banden gaan bedekken. Na de evaluatie van de impact op de spray en de aerodynamica moet er een nieuwe richting voor het project gekozen gaan worden.
4. Koelen coureurs
Naast maatregelen voor kou en nattigheid treft de F1 ook voorzieningen voor extreme hitte. Na de slopende Grand Prix van Qatar is de organisatie op zoek gegaan naar manieren om de coureurs beter koel te houden.
Volgend jaar wordt het toegestaan om een extra luchthapper te plaatsen bij de cockpit om de rijders van koele lucht te voorzien. De FIA onderzoekt daarnaast nog andere, aanvullende methoden om de temperatuur in de cockpit onder extreme omstandigheden te verlagen.
5. Ontwikkeling 2026 verboden
Over iets meer dan twee jaar zal de sport gaan overstappen op een volledig nieuwe generatie auto's en power units. Aangezien de regels voor 2024 en 2025 grotendeels hetzelfde blijven hebben de teams waarschijnlijk tijd en mankracht over om alvast naar voren te werken. In de paddock werd de vrees naar voren gebracht dat een succesvol team zoals Red Bull via deze weg alvast een enorme technische voorsprong op zou kunnen bouwen.
Om dit soort Mercedes 2014-situaties te voorkomen wordt de ontwikkeling van de 2026 auto's voor volgend jaar verboden. De teams mogen pas vanaf 1 januari 2025 gaan beginnen met het tekenen van de nieuwe bolides. De power units blijven echter buiten schot. Zo moet vastgesteld gaan worden dat iedereen dezelfde ontwikkelingstijd heeft voor de start van het nieuwe tijdperk.
- NL Beeld / Action Press, Red Bull Content Pool, Formula 1