Na alle heisa rond Spa 2021 en Suzuka 2022 is de Formule 1 driftig op zoek naar methoden om Grand Prix in vrijwel alle weersomstandigheden door te laten gaan. Naast verbeterd regenrubber van Pirelli zet de sport in op het bijzondere concept van de 'spray guards', veredelde spatborden die het water dat door de wagens opgegooid wordt op moeten gaan vangen.
Op het kleine National-circuit van Silverstone werden de apparaten recent voor het eerst getest. Met behulp van een Mercedes en een McLaren bekeek de FIA of het toevoegen van de extra lappen carbon effect zou hebben op het zicht voor een achtervolgende coureur.
Geen merkbaar effect
Vanwege de mogelijke nadelige aerodynamische effecten en het risico op het vasthouden van teveel water op het loopvlak besloot de FIA niet zomaar complete spatborden te installeren. In plaats daarvan werd er gekozen voor een gespleten layout met een afdekking aan de bovenkant en een spatlap aan de achterkant. Tijdens de test bleek echter al snel dat deze opzet totaal geen effect had, aldus F1's technische chef Nikolas Tombazis:
"Natuurlijk was het perfect geweest als alles perfect bevestigd werd en we al een oplossing hadden om in te zetten in oktober of zoiets, maar dat was niet het geval. De apparaten die gebruikt werden waren relatief klein en ze bedekten maar een klein deel van de wielen."
"Ik was er persoonlijk niet zo zeker van dat ze gingen werken. Ik dacht 'is dat genoeg? Zal het effect groot genoeg zijn?' En het bleek dat het geen merkbaar verschil maakte. Maar we wonnen veel data waar we nu met meer zelfvertrouwen correlaties uit kunnen halen. Dus het was een nuttige eerste test."
FIA zet door
De FIA laat zich door het jammerlijke falen van de spatborden uiteraard niet uit het veld slaan. De organisatie gaat terug naar de tekentafel om een extremere variant van het concept op te tekenen. Volgens Tombazis moet het project koste wat het kost gaan slagen. Als de spatborden ook maar één race kunnen redden zal het het allemaal waard zijn:
"De apparatuur op de baan, het is niet makkelijk te meten maar het werkte best goed dus we hadden een redelijke methode om de zaak mee te beoordelen. We zijn er echter nog niet met de configuratie en we moeten het gewoon opnieuw proberen. Er zijn niet veel projecten die bij de eerste poging perfect werken, dus we moeten er gewoon een beetje meer aan werken."
"We zijn er volledig aan toegewijd om dit werkend te krijgen, want we denken dat het vroeg of laat het verschil zal maken tussen een race die afgelast wordt en een race die plaatsvindt. Als het in z'n levensuur een race redt en honderden mensen eend situatie zoals op Spa in 2021 bespaart, denk ik dat het het zeker waard is."
- FIA, NL Beeld / PA Images, Red Bull Content Pool