Sprint-weekend Spa Francorchamps dreigt weggespoeld te worden 

Er pakken zich wederom donkere wolken samen over het iconische circuit in de Ardennen. De weersverwachting voor dit weekend voorspelt een mogelijke herhaling van de farce van 2021.

Sprint-weekend Spa dreigt weggespoeld te worden 

Spa Francorchamps en regen, het is een haast onvermijdelijke combinatie. Decennialang werd gewoon geaccepteerd dat het gebied rond het legendarische circuit doorgaans nogal vochtig werd. In 2021 kwam daar echter verandering in.

Door hevige regenval, een gebrek aan wind en grote pluimen spray van de auto's durfde de wedstrijdleiding het niet aan om de race te starten. Uiteindelijk werden er slechts een paar ronden achter de safety car meegeteld om te voorkomen dat de promotor de inkomsten van de tickets moest terugbetalen. Een passende compensatie kwam er nooit.

Regenmaatregelen

De non-Grand Prix van 2021 liet diepe littekens achter bij de sport. In een poging herhaling te voorkomen heeft Pirelli betere regenbanden geproduceerd en werkt de FIA aan een set spatborden om de spray te verminderen.

Die laatste maatregel zal echter niet op tijd komen voor de volgende editie van de Belgische race. Dit weekend wordt namelijk opnieuw hevige regen en onweer voorspeld.

Sprint weggespoeld

Het slechte weer heeft dit jaar een nog grotere impact, aangezien Spa dit jaar een Sprint Shootout organiseert. Met één vrije training, twee kwalificaties en twee races heeft de F1 dit keer veel meer te verliezen.

Het zwaarste weer is voor de zaterdag voorspeld, waardoor de Shootout in gevaar komt. De kwalificatie voor de Grand Prix wordt echter al op de vrijdag afgerond. Met lichtere regen voorspeld voor de zondag lijkt de hoofdrace dus relatief veilig te zijn.

Lange dag

Het hevige onweer geeft in ieder geval de aanzet voor een zeer langdradige en saaie zaterdag. Na Spa '21 en Suzuka '22 zal de wedstrijdleiding waarschijnlijk nog voorzichtiger gaan zijn met het zwaaien van de groene vlag. Bovendien is de Sprint Shootout eenvoudiger weg te strepen dan een volwaardige Grand Prix.

Je bent dus gewaarschuwd. Een goed boek of een puike film achter de hand houden is geen overbodige luxe.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool