FIA komt met nieuw reglement voor verregende races

De manier waarop de organisatie door weersomstandigheden afgekapte Grand Prix behandelt gaat op de schop. In het vervolg zal de puntentelling sterker afhangen van het aantal gereden raceronden.

FIA komt met nieuw reglement voor verregende races

Vanwege de Silverstone env Abu Dhabi zou je het al bijna vergeten, maar er was nog een controversiële race in 2021. Of beter gezegd: een non-race. Na uren wachten in de regen kregen de fans op Spa Francorchamps uiteindelijk het minimale aantal ronden achter de safety car te zien. Meer was er immers niet nodig om de race de officiële Grand Prix-stempel te geven, waardoor er geen cent terugbetaald hoefde te worden. Verder dan een halfslachtige loterij van de organisatie kwam het niet.

Geen punten zonder race

Bij de eerste meeting van de F1 Commission zijn er de nodige veranderingen voorgesteld om een herhaling van de farce van Spa te voorkomen. Het nieuwe plan zorgt er in ieder geval voor dat er géén punten worden toegekend als de safety car nooit naar binnen wordt geroepen.

Er moeten in het vervolg minimaal twee ronden in vrije lucht worden afgelegd door de leider. We gaan er voor de handigheid even vanuit dat het evenement in dit scenario niet aangemerkt kan worden als een legitieme Grand Prix, en de fans daardoor recht hebben op terugbetaling. Daar wordt door de FIA echter geen woord over gerept.

Nog ingewikkelder

Naast die harde eis heeft de FIA de kans gezien om het hele gebeuren veel ingewikkelder te maken. In het verleden scoorde de top tien halve punten, tenzij er minimaal 75% van de raceafstand afgelegd was. In het nieuwe plan zijn er verschillende stadia gecreëerd waarbij de puntentelling en het aantal rijders dat überhaupt punten kan scoren steeds veranderd. We gaan de verschillende stadia even bij langs.

1. Meer dan twee ronden, minder dan 25%

Alleen de top zes mag in dit geval met punten naar huis, waardoor het systeem doet denken aan de puntentelling van vóór 2003. Er worden echter minder punten verdeeld dan destijds het geval was. De leider pakt in plaats van tien slechts zes punten mee.

Puntentelling:
1st – 6 punten
2nd – 4 punten
3rd – 3 punten
4th – 2 punten
5th – 1 punt

2. Minstens 25%, minder dan 50%

Punten voor de top 9, in onze ogen een vreemde beslissing. Kennelijk is het toekennen van punten aan de ene man op de tiende plek teveel gevraagd.

Puntentelling:
1st – 13 punten
2nd – 10 punten
3rd – 8 punten
4th – 6 punten
5th – 5 punten
6th – 4 punten
7th – 3 punten
8th – 2 punten
9th – 1 punt

3. Minstens 50%, minder dan 75%

Ook nummer 10 doet in dit scenario weer mee. Van halve punten is echter wederom geen sprake. In plaats van 12.5 krijgt de leider nu 19 punten toegekend.

Puntentelling:
1st – 19 punten
2nd – 14 punten
3rd – 12 punten
4th – 9 punten
5th – 8 punten
6th – 6 punten
7th – 5 punten
8th – 3 punten
9th – 2 punten
10th – 1 punt

Laatste van zijn soort

Door de wijzigingen zal de Grand Prix van België van 2021 voorlopig de zesde en laatste met halve punten zijn. Een passende positie in de geschiedenisboekjes voor de dramatische "race". De plannen voor de nieuwe puntentelling moeten nog wel even goedgekeurd worden door de FIA World Motorsport Council. We gaan er echter vanuit dat dit weinig meer dan een formaliteit zal zijn.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team