F1 bevestigt: slechts drie Sprint races in 2022

De geplande uitbreiding van het Sprint-programma is definitief in de ijskast gezet. Ook dit seizoen zullen er slechts drie Sprint-Qualifying races zijn. De circuits, puntentelling en de regels rond pole position zijn echter wel veranderd.

F1 bevestigt: slechts drie Sprint races in 2022

Afgelopen seizoen werd er voor het eerst in de geschiedenis van de F1 uitvoerig gesleuteld aan de opzet van het Grand Prix weekend.

Om de kijkcijfers het hele weekend hoog te houden werd de kwalificatie verplaatst naar de vrijdagavond zodat er ruimte was voor een korte 'Sprint-Qualifying' race op de zaterdag. De extra race werd over slechts 100 kilometer verreden en deelde alleen punten uit aan de top 3.

Gefaalde uitbreiding

Van de beloofde extra spanning kwam weinig terecht, maar het doel om de kijkcijfers op te krikken slaagde volledig. De experimentele races op Silverstone, Monza en Interlagos zouden in 2022 opgevolgd gaan worden door een uitgebreid sprintprogramma met zes tot acht evenementen.

Geruzie om de budget cap gooide echter roet in het eten, waardoor de F1 terug moest krabbelen. Om eindeloze onderhandelingen over het nieuwe programma te voorkomen heeft de organisatie teruggegrepen naar de bestaande deal voor drie Sprints.

Nieuwe circuits

Wat betreft het aantal verandert er dus niets, maar om de nieuwigheid er een beetje in te houden heeft de F1 voor twee van de Sprints nieuwe circuits uitgezocht. In plaats van Silverstone zal Imola de eerste zaterdagrace gaan houden, gevolgd door de Oostenrijkse Red Bull Ring. Net zoals in 2021 sluit Sāo Paulo het programma af.

Meer wijzigingen

Naast de verandering van circuits wil de sport meer wijzigingen doorvoeren. Zo moet er een einde komen aan de verwarring over pole position en komt er een meer uitgebreide puntentelling voor P1 tot P8 om de rest van de grid meer te motiveren. Of het resultaat dit keer wel spanning zal opleveren ligt volledig aan de effectiviteit van de nieuwe ground effect regels.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool