Pirelli luistert naar Verstappen en komt met betere regenband

De Italiaanse bandenboer heeft de tip van Max serieus genomen. In de loop van dit seizoen komt er eindelijk een betere regenband.

Pirelli luistert naar Verstappen en komt met betere regenband

De Formule 1 heeft zich de laatste tijd meerdere keren voor schut gezet tijdens regenraces. Afgelopen seizoen bleek op Monaco, Suzuka en Singapore al snel dat de Pirelli full wet band zijn naam niet waarmaakte.

Het blauwgerande rubber kon alleen in zeer specifieke omstandigheden opereren, waardoor meerdere Grand Prix uren stillagen in afwachting van betere omstandigheden. Ironisch genoeg werden de regenbanden bij de herstart in Japan vrijwel meteen weer omgewisseld voor intermediates, wat nog eens onderstreepte hoe nutteloos de banden waren.

Verstappen's aanbod

Na de race waar hij op een ongemakkelijke wijze zijn tweede titel won uitte Max Verstappen felle kritiek op Pirelli. De Nederlander vroeg zich hardop af hoe het kon dat concurrenten zoals Michelin en Bridgestone twintig jaar geleden prima om konden gaan met veel hevigere regen. Verstappen bood meteen aan om te helpen de compound van de regenbanden te verbeteren.

Nieuwe wets

Of Pirelli dat aanbod aanvaard heeft is niet bekend, maar de Italianen hebben de kritiek in ieder geval zeer serieus genomen. Dit jaar komt er namelijk een nieuwe full wet die volgens Pirelli en de FIA 'veel beter zal presteren'. Het rubber is zelfs zo goed dat er geen bandenwarmers nodig zijn:

"Na succesvolle tests door Pirelli, met de ondersteuning van de teams, is Pirelli tot een regenband gekomen die veel beter presteert dan de voorgaande specificatie - deze band kan zonder bandenwarmers gebruikt worden. Het type band zal beschikbaar zijn vanaf de 2023 FIA Formula 1 Emilia Romagna Grand Prix. De F1-commissie heeft de verandering van specificatie goedgekeurd."

Betrouwbaarheid

Zoals altijd is het nog maar de vraag of het ene voordeel ergens anders weer een nadeel oplevert. Het feit dat er geen bandenwarmers nodig zijn voor de nieuwe Cinturato's suggereert immers dat de band veel zachter is en veel sneller opwarmt.

Pirelli kennende zou dat zomaar kunnen betekenen dat het rubber te snel opbrandt en de betrouwbaarheid twijfelachtig wordt. We gaan er echter vanuit dat Pirelli de lessen uit het verleden niet vergeten is. De nieuwe full wet band zal beschikbaar worden vanaf de Grand Prix van Emilia Romagna, de zevende race van het seizoen. Tot die tijd wordt het dus ploeteren met de oude versie.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1