De Formule 1 is dit jaar aan een nieuw tijdperk begonnen. Naast een nieuwe aerodynamische formule om volgen en inhalen makkelijker te maken is de sport ook overgestapt op 18 inch banden. Het grotere rubber moet meer binding opleveren met de autowereld, aangezien 13 inch tegenwoordig voorbehouden is aan scooters en brommobielen.
De overstap is echter niet helemaal in de smaak gevallen. Naast het hogere gewicht en het verminderde zicht zorgen de nieuwe Pirelli's vooral voor onbeholpen onderstuur bij lage snelheden. Met name Max Verstappen kon zich niet vinden in de eigenschappen van het nieuwe rubber. Tegenover Autosport gaf Pirelli's Motorsport chef Mario Isola aan er iets aan te gaan doen:
"We hebben al wat in gedachten voor verbeteringen voor volgend jaar. Vorig jaar hadden we niet de mogelijkheid om de nieuwe banden te testen met de huidige auto's, maar met de mule wagens, en die waren iets anders. We hebben nu een beter idee wat we moeten doen met de banden voor volgend jaar, zeker omdat we een heel sterke achterband hebben en dat genereert een beetje onderstuur op lage snelheden."
Verkeerde spoor
De problemen rond de nieuwe banden zijn volgens Isola met name ontstaan door een gebrek aan testwerk. Toen het rubber klaar voor gebruik was, waren de nieuwe auto's dat immers niet. Bij wijze van een compromis werden de nieuwe wielen gemonteerd op aangepaste 2021 auto's, de zogeheten mules. Het aerodynamisch pakket was echter compleet anders dan dat van de huidige machines, waardoor Pirelli op het verkeerde spoor terechtkwam:
"De mule wagens gebruikten het aerodynamisch pakket uit 2021, dus ground effect was niet zo relevant. Wat we weten van de nieuwe auto's is dat ze veel meer downforce genereren op hoge snelheid, minder op lage snelheid. En de balans is iets anders. Toen we de huidige banden ontwierpen vorig jaar, gebaseerd op de balans van de mules, waren de mules duidelijk meer ingesteld op onderstuur."
Aero-balans
Een andere factor die mee lijkt te spelen in 2022 is het fors verhoogde minimumgewicht van de wagens. Vergeleken met vorig jaar zijn de auto's maar liefst 30 kilo aangekomen. Isola doet de suggestie dat de extra kilo's de prestaties van de banden beïnvloeden echter van de hand. Tijdens de mule tests werd immers gewerkt met ballast om tot hetzelfde gewicht en dezelfde balans te komen als de voorspelde 2022-machines. Het is dus vooral de aerodynamische balans waar Pirelli voor 2023 op gaat inspelen:
“Het gewicht helpt niet. Maar dat weet iedereen: het is geen kritiek, het is nodig om dit extra gewicht te hebben. Met de mules was het gewicht hetzelfde als de huidige auto's, omdat we de teams gevraagd hadden wat ballast te plaatsen om hetzelfde gewicht en dezelfde balans te bereiken."
"Maar het aerodynamisch pakket was volledig anders. Dat was het grote verschil vergeleken met de huidige auto's, en dat is waarschijnlijk wat het onderstuur genereert. Het meeste onderstuur is door het aerodynamisch pakket. Maar we kunnen reageren, een iets andere voorband voor volgend jaar ontwerpen om de auto in balans te brengen, en we testen het nu met de huidige auto's."
- Red Bull Content Pool, Formula 1