Pirelli sluit testprogramma 18-inch banden af 

Na 36 dagen testen is het nieuwe rubber eindelijk klaar voor productie. Alpine testrijder Daniil Kvyat kreeg de eer om de laatste dag af te sluiten op intermediates.

Pirelli sluit testprogramma 18-inch banden af 

Als onderdeel van het volledige nieuwe reglement voor 2022 stapt de Formule 1 over van 13 naar 18 inch banden. Met de grotere omtrek en lagere wangen moet het nieuwe rubber de link tussen straatauto's en de Formule 1 sterker gaan maken. Daarnaast vormt het extra onafgeveerde gewicht een nieuwe uitdaging voor de ontwerpers van de nieuwe generatie F1-wagens. Het testwerk met de uitvergrote velgen en banden begon al in 2019, maar vanwege de uitbraak van de pandemie werden er in totaal slechts negen dagen getest.

Virtuele ontwikkeling

Dit seizoen is de schade door lossere restricties in recordtijd ingehaald. Na nog eens 28 dagen testen is Pirelli ondanks eerdere zorgen toch tevreden. Op een nat Paul Ricard sloot Daniil Kvyat in een Renault R.S.18 met Alpine testlivery het testproces af. Het fysieke testprogramma werd bij gebrek aan beter aangevuld door virtuele modellen en simulaties, aldus Pirelli Motorsport chef Mario Isola:

"Met deze laatste test op een natte baan sluiten we eindelijk ons ontwikkelingsschema voor de nieuwe 18-inch banden af. Vorig jaar betekende de COVID-19 pandemie dat we ons testprogramma volledig moesten herzien, waarbij we testen op de baan verruilden voor simulaties, virtuele ontwikkeling en modellen. Dat systeem van virtuele beoordelingen hielp ons om het aantal fysieke prototypes te optimaliseren en terug te keren voor 28 testdagen gedurende 2021. We zijn het proces gestart met het profiel, waarna we overgingen op de basisconstructie en uiteindelijk op de vijf compounds die we voor volgend jaar zullen homologeren."

Dikke cijfers

Pirelli meldt trots dat er tijdens de tests maar liefst 392 sets banden gebruikt zijn, waarvan 30 verschillende compounds. Negentien coureurs verbonden aan negen van de tien teams wisten op tien verschillende circuits maar liefst 4.267 rondes af te leggen. Hierbij werden steeds oudere chassis gebruikt die aangepast waren om het downforce-niveau van de nieuwe ground effect auto's te simuleren. Bij Williams was er echter geen geld voor het bouwen van zo'n 'mule', waardoor het team niet deel kon nemen aan de tests.

Meer te doen

Aangezien Pirelli niet heeft kunnen testen met de daadwerkelijke auto's is er volgend jaar nog genoeg te doen om het rubber door te ontwikkelen. Pirelli zal maximaal gebruik gaan maken van de extra testdagen die er volgend jaar gereserveerd zijn:

"De resultaten die we tot nu toe behaald hebben zijn met behulp van rijders die momenteel in het kampioenschap rijden tot stand gekomen. Dat is een vitaal aspect voor ons, al hebben we mules gebruikt. Volgend jaar hebben we nog steeds testdagen tot onze beschikking, wat ons in staat zal stellen de 2022-band precies af te stellen op de nieuwe auto's, mocht dat nodig zijn."

"Zodra de specificatie door de FIA goedgekeurd is zullen de coureurs een kans krijgen om de definitieve 18 inch banden uit te proberen bij een test na de Grand Prix van Abu Dhabi. We zullen echter moeten wachten tot de pre-season test volgend jaar om deze banden voor het eerst in actie te zien op de 2022 auto's."

Formule 1
  • Pirelli Motorsport, Formula 1