Oorgasme: GMA laat T.50 testmule met 12.100 rpm V12 los

In de twaalfde vlog over de ontwikkeling van de bijzonder smakelijke GMA T.50 supercar horen we voor het eerst de unieke Cosworth V12 onder last. Op de oval van de Millbrook Proving Ground mag voormalig IndyCar-ster Dario Franchitti de motor aan de tand voelen.

Oorgasme: GMA laat T.50 testmule met 12.100 rpm V12 los

De Gordon Murray Automotive T.50 is een van de meest opwindende supercar/hypercar project van dit moment. De wagen dient als de spirituele opvolger van de legendarische McLaren F1 en heeft volgens ontwerpicoon Gordon Murray precies hetzelfde doel: de beste rijdersauto aller tijden worden.

GMA V12

De hart en ziel van de handgeschakelde driezits 'fan-car' is een unieke 3,8 liter V12 ontwikkeld door Cosworth. De motor is zo compact en licht mogelijk en is op veel manieren een flink gemoderniseerde afstammeling van de F1-motoren uit de jaren '90. Met 663 pk en 467 Nm zijn de cijfers niet bijzonder indrukwekkend, maar daar gaat het ook niet om. De redline van 12.100 rpm zegt veel meer.

Testmule

Met zo'n pure en specialistische racemotor is er een hoop testwerk nodig voordat de T.50 de weg op kan. Na wat proeven op de dyno en tergen trage testritjes heeft GMA het blok daarom in een testmule geschroefd. Net zoals met de BMW S70 V12 voor de F1 gebruikte Murray hiervoor een Ultima GTR.

Dolle Dario

Met viervoudig IndyCar kampioen en drievoudig Indy 500 winnaar Dario Franchitti en een GMA ingenieur aan boord ging de wagen op de oval van Millbrook Proving Ground even heerlijk op het gas. Het goddelijke geluid wist zelfs een ervaren racer als Dario te reduceren tot een schaterend kind. Kijk, luister en geniet mee.

Cargasm
  • Gordon Murray Automotive