Pierre Gasly: 'Hobbels zullen Grand Prix van Amerika ingewikkeld maken'

Het door de MotoGP vervloekte opgekrulde asfalt van Austin zorgt volgens de AlphaTauri-kopman voor de nodige kopzorgen.

Pierre Gasly: 'Hobbels zullen Grand Prix van Amerika ingewikkeld maken'

Vers na de heisa over de potentiële hobbels in Qatar is het onderwerp in de aanloop naar de Grand Prix van Amerika wederom ter sprake gekomen. De zachte grond waarop het Circuit of the Americas op gebouwd is zorgt al jaren voor problemen, maar volgens de rijders van de MotoGP is het erger dan ooit.

Op 1 oktober deed de top van de motorsport het circuit aan, waarbij de hobbels in bocht 2 en 10 volgens Aprilia-fabrieksrijder Aleix Espargaro te erg waren om op te racen. Zijn mening werd gedeeld door de meerderheid van zijn collega's. Kampioenschapsleider Fabio Quartararo vergeleek het circuit zelfs met een motocross baan.

Pierre Gasly in Austin voor Toro Rosso, 2019.

Ingewikkeld

AlphaTauri-kopman Pierre Gasly volgde de MotoGP-race op de voet en denkt dat de problemen voor de tweewielers over zouden kunnen dragen naar de Formule 1. De hobbels waren in 2019 immers al erg genoeg. Met name de afstelling van zijn AT02 zal volgens de Fransman een uitdaging worden:

"Ik denk dat het best ingewikkeld kan worden dit weekend. Ik heb de MotoGP gekeken een paar weken geleden. De hobbels waren al best erg de laatste keer dat we [op COTA] reden, ze zien er nu nog erger uit. Het zal een bepaald compromis vragen van de setup, maar we weten het niet tot we er zijn. Ik maak me er niet zoveel zorgen over, want onze auto werkt overal goed op het moment. We moeten gewoon de problemen ontwijken die om de hoek kunnen komen, zodat we het gat met Alpine in het kampioenschap kunnen blijven verkleinen."

De uitspraken van Pierre geven precies aan hoe de sport ervoor staat. Het liefst hebben de teams een splinternieuw circuit dat zo strak is als een biljartlaken om onder ideale omstandigheden de maximale prestaties uit hun auto's te kunnen halen. In die modelwereld zijn onvoorziene hobbels ondenkbaar, wat de afstelling opeens weer een echte uitdaging maakt.

Mee

Volgens raceleider Michael Masi hoef Gasly zich helemaal geen zorgen te maken. De problemen die in 2019 naar boven kwamen werden meteen na die race opgelost met een nieuw laag asfalt. De klachten van de MotoGP gaan echter over andere sectoren van het circuit. Ook daar is volgens Masi een oplossing voor:

"Wat we eigenlijk gedaan hebben is dat sinds het F1 evenement van 2019 er een groot deel van het circuit opnieuw geasfalteerd is om de problemen die we in 2019 zagen het hoofd te bieden. De plekken die aangehaald zijn door de motorrijders zijn andere dan de plekken die opnieuw geasfalteerd zijn. Tony Cotman, die een van de FIA's platinum circuit inspecteurs is, is al naar Austin gegaan en heeft een rapport gedaan. Het circuit gaat wijzigingen voor ons doen om de zorgen weg te nemen. Ze zullen hobbels afschuren en dergelijke. Maar we hebben nog wat tijd om het te doen. Dus ze doen wat ze kunnen binnen de gegeven tijd."

Het is voor Sebastian Vettel te hopen dat ze ook even naar de allesvernietigende kerbs gaan kijken.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool