Charles Leclerc grijpt de winst in Austin, Verstappen en Norris strijden aan het eind

Charles Leclerc heeft zijn derde race van het jaar gewonnen. In Austin bleef hij titelrivalen Max Verstappen en Lando Norris voor, die richting het einde nog een flinke strijd voerden.

Charles Leclerc

De race leek bij de start tussen Max Verstappen en Lando Norris te gaan. De twee titelrivalen stonden naast elkaar op de startlijn, met de twee Ferrari's daar achter. Maar die Ferrari's maakten meteen duidelijk geen interesse in de titelstrijd van Norris en Verstappen te hebben. Terwijl de twee rivalen de strijd met elkaar aan gingen, schoot Charles Leclerc hen allebei voorbij en begon Carlos Sainz druk te zetten.

Leclerc raakte daarna nooit meer de leiding kwijt. En in een volledig onkarakteristieke actie voor Ferrari wist het Italiaanse team met strategie een plek te winnen. Sainz greep in de pitstops de tweede plek en dwong Verstappen naar achteren.

Dat liet Verstappen kwetsbaar voor een aanval van Norris, die aan het einde van de race nog kwam. Net als zo vaak dit seizoen ging het er verhit aan toe. Net iets te verhit, want toen Norris richting het slot de leiding probeerde te grijpen, ging hij buiten de baangrenzen. De wedstrijdleiding bestrafte zijn actie met een tijdstraf, waardoor Norris toch nog net weer achter Verstappen terugzakt.

Verder naar achteren deden Franco Colapinto en Liam Lawson het bijzonder goed. Beide coureurs wisten hun meer ervaren teamgenoten te verslaan en cruciale punten binnen te halen voor hun teams. Ook George Russell - die vanuit de pitlane moest starten - reed een sterke inhaalrace. Dat moest ook wel, want zijn teamgenoot Lewis Hamilton viel al vroeg in de race uit nadat hij zichzelf klemreed in de grindbak.

Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Positie Coureur Team Punten
1 Charles Leclerc Ferrari 25
2 Carlos Sainz Ferrari 18
3 Max Verstappen Red Bull 15
4 Lando Norris McLaren 12
5 Oscar Piastri McLaren 10
6 George Russell Mercedes 8
7 Sergio Perez Red Bull 6
8 Nico Hulkenberg Haas 4
9 Liam Lawson RB 2
10 Franco Colapinto Williams 1
11 Kevin Magnussen Haas 0
12 Pierre Gasly Alpine 0
13 Fernando Alonso Aston Martin 0
14 Yuki Tsunoda RB 0
15 Lance Stroll Aston Martin 0
16 Alex Albon Williams 0
17 Valtteri Bottas Sauber 0
18 Esteban Ocon Alpine 0
19 Guanyu Zhou Sauber 0
20 Lewis Hamilton Mercedes Uitgevallen