Formule 1 wil over op grotere velgen

Al sinds 2014 probeert Pirelli de 18 inch velgen standaard te maken voor de Formule 1. Deze bleef tot nu stug vasthouden aan de 13 inch velgjes. Nu kijken ze of er vanaf 2021 eindelijk dikke wielen onder de wagens kunnen.

De 13 inch velgen die de Formule 1 gebruikt zijn niet meer van deze tijd. Ze komen niet overeen met hetgeen in andere klasses gebruikt wordt en doet al helemaal niets op het gebied van marketing. De gemiddelde straatauto rijdt immers grotere velgen en dunnere banden dan de F1-bolides. Daarom is het Formule 1-opfristeam van Ross Brawn nu aan het kijken of ze 18 inch velgen kunnen invoeren als onderdeel van de nieuwe regels die in 2021 ingaan.

Als argument tegen de overstap naar groter metaal vertelden teams altijd dat ze de hele ophanging moesten veranderen waardoor de ontwikkelingskosten gigantisch zouden stijgen. De grote banden helpen nu met het opvangen van de nodige klappen, met dunnere banden moet de ophanging dit gaan doen. Maar dat argument is nu ineens verdwenen. Sommige teams zijn zelfs zo blij met het nieuws dat het liefst in 2020 al over willen stappen.

Hoewel het voor vrijwel iedereen logischer is om pas in 2021 over te stappen op grotere velgen, maakt het Pirelli niets uit wanneer de overstap gebeurt. Het zal klaar zijn wanneer de teams er ook klaar voor zijn, zegt Pirelli CEO Marco Tronchetti Provera tegenover Autosport: "There are a number of issues of aerodynamics, of suspension and so on. When the teams are ready, we are ready. For us it is always technology. We are happy with 13-inch, we are happy with 18-inch. The bigger they are, the better it is. But the technological challenges are different."

Pirelli's contract eindigt in 2019, maar dat vooruitzicht verandert niets voor de bandenfabrikant. Het wil overal aan meewerken met als enige eis dat wanneer de regelgeving duidelijk is, het voldoende tijd en testmogelijkheden krijgen om de nieuwe banden te ontwikkelen en klaar te maken voor de teams.