VIDEO: waarom F1-banden onder een straatauto totaal geen zin hebben

Met F1-banden onder je Caterham heb je het ultieme scheurijzer, toch? Nou, niet echt. De mannen van Driven Media bewijzen in een ludieke video hoe waardeloos de Pirelli slicks zijn in het normale verkeer.

VIDEO: waarom F1-banden onder een straatauto totaal geen zin hebben

De theorie achter een slick band is natuurlijk doodsimpel: hoe meer rubber je op de weg kunt leggen, hoe beter je grip en tractie is. Je kunt eerder op het gas, harder door de bocht en veel later op de remmen. Ideaal dus voor fanatieke sportievelingen. Althans, op het circuit. In het dagelijks leven is het gladde, zachte rubber een stuk minder nuttig.

McDrive F1

Gewapend met een Caterham 270R en een setje 13 inch Pirelli supersofts gingen de jongens van Driven Media op pad om voor eens en altijd te bewijzen dat F1-banden alleen werken onder een F1-auto. Na een korte glibbersessie op een afgesloten circuit gingen ze de ultieme F1-arena te lijf: de lokale McDrive. In typische McDonald's parkeerplaats-stijl trok de Caterham veel aandacht, maar kon hij z'n stoere uiterlijk niet waarmaken.

Gevaarlijk rubber

De conclusie van de test was even simpel als onvermijdelijk: zonder de downforce en de snelheid van een F1-wagen krijg je een Pirelli F1-slick nooit op temperatuur. Zeker niet met een vederlichte Caterham. Aangezien de slick pas werkt vanaf een kokend hete 100 graden is hij bovendien gevaarlijker in het gewone verkeer dan de gemiddelde budget all-season. Zelfs de goedkoopste Linglong remt immers beter dan een bevroren Pirelli P Zero supersoft.

Techniek
  • Driven Media
  • Driven Media