De Formule 1 draait uiteraard gewoon om geld. De teams, fabrikanten en sponsoren geven onnoemelijke hoge bedragen uit om twintig auto's 23 keer per jaar een weekend rondjes te laten rijden. De laatste tijd is de top van de sport er echter op gebrand om die exorbitante kosten een halt toe te roepen.
Met maatregelen zoals de budgetcap en engine freeze trekt de sport grondig aan de rem. Vanaf dit seizoen is het maximaal toegestane budget 'nog maar' 175 miljoen dollar, met een verdere daling naar 135 gepland voor 2023. Ter vergelijking: in 2020 gaven de top drie (Ferrari, Red Bull en Mercedes) nog minimaal 400 miljoen per seizoen uit.
Verder snijden
Een van de manieren waarop de organisatie de kosten nog verder wil drukken is het uitbannen van bandenwarmers. De geïsoleerde elektrische dekens kosten namelijk zo'n 7.000 euro per deken.
Dat lijkt in F1-termen mee te vallen, tot je bedenkt dat ieder team maar liefst veertig bandenwarmers op voorraad heeft. Dat is dus een flinke 280.000 euro aan dekens, die elke twee jaar weer vervangen moeten worden. Het liefst ziet de FOM het hele systeem dus gewoon gaan. Het plan werd al geopperd in 2018, maar door de coronaperikelen werd de geplande ingangsdatum van 2021 niet gehaald.
Slechte timing
De timing van de F1-opperhoofden is lichtelijk ironisch te noemen. Volgend jaar gaat de Formule 1 namelijk naar 18-inch rubber, waardoor er meteen een nieuwe lading bandenwarmers besteld moeten worden. De dingen meteen afschaffen is dus geen optie meer. In plaats daarvan stelt de FOM volgens Auto Motor und Sport een geleidelijke overgangsregeling voor, met zicht op een totaal verbod vanaf 2024.
Bonjour @Charles_Leclerc! The first day of #Fit4F1 18-inch tyre testing gets underway with @ScuderiaFerrari at the @HungaroringF1. There’s plenty to get through as he tries out a number of different prototypes in warm weather. @F1 @fia pic.twitter.com/3GDV47eLjz
— Pirelli Motorsport (@pirellisport) August 3, 2021
De overgangsregeling
Vanaf 2022 wil de F1 het aantal bandendekens per team gaan halveren. In plaats van 40 mogen er dus slechts 20 gebruikt worden. Bovendien wordt het voorverwarmen van intermediates en full wet-banden meteen verboden. Voor de slicks wordt de maximumtemperatuur verlaagd van 90 naar 70 graden celsius. Het jaar erop daalt de temperatuur met nog eens twintig graden tot 50 ˚C. In 2024 wordt vervolgens elk vorm van opwarming voor alle typen banden verboden.
Problemen
Uiteraard hebben de aangekondigde plannen al meteen voor onenigheid gezorgd binnen de F1. Volgens de grotere teams zal het wegnemen van de bandenwarmers enorme problemen gaan opleveren. Zelfs mét gebruik van de dekens zijn er meerdere circuits waar coureurs meer dan één ronde nodig hebben om het rubber goed op temperatuur te krijgen. Bovendien zal het onvoorspelbare gedrag van de nieuwe 18-inch banden met hun lagere wangen een extra uitdaging vormen.
Bij de kleinere teams, waar elke cent er één teveel is, leven die zorgen niet. Tijdens de kwalificatie is het immers normaal geworden om lang te wachten in de pits of met een slakkengang over de baan te kruipen om een vrije ronde te krijgen. De banden koelen bij dit soort acties ook al compleet af, dus een verbod op bandenwarmers zou niets uit moeten maken.
Wen er maar aan
De onvoorspelbaarheid van ijskoud banden waar de grote teams zo bang voor zijn is echter waarschijnlijk precies waar de F1 naar op zoek is. Het gebrek aan bandenwarmers haalt de goed geoliede machines van grootmachten als Mercedes en Red Bull uit hun gecontroleerde stramien, waardoor er een kans bestaat dat andere, creatievere teams een voordeel kunnen behalen.
Bovendien is de Formule 1 de enige open wheel raceserie ter wereld waar bandenwarmers nog toegestaan zijn. Het Amerikaanse Indycar en lagere categorieën gebruiken de apparaten helemaal niet. Om te kunnen overleven zal de sport zich dus maar aan de rest moeten gaan aanpassen. De dagen van de F1 als hoogstaand technisch laboratorium zijn immers allang voorbij.
De F1 Commission zal morgen in Londen in beraad gaan over de nieuwe maatregelen.
- Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari, Mercedes-AMG Petronas F1 Team