'Telemetrie bewijst opzettelijke crash Perez in Monaco'

De hoofdtheorie achter de reden voor Verstappen's Multi 21-actie in São Paulo is inmiddels onderbouwd. Telemetrie van Checo's Q3 ronde en de onboard zouden uitwijzen dat de Mexicaan doelbewust zijn Red Bull in de muur parkeerde in Monaco, waardoor Max de noodzaak zag hem veertien races later terug te pakken.

'Telemetrie bewijst opzettelijke crash Perez in Monaco'

Ondanks de primeur van een Mercedes 1-2 en een bizarre safety car situatie wordt de nasleep van de Grand Prix van São Paulo gedomineerd door het de familieruzie binnen Red Bull.

In de slotfase van de race weigerde Max Verstappen namelijk zijn teamgenoot erlangs te laten voor de zesde plek, punten die Perez hard nodig had in zijn strijd om P2 in het rijderskampioenschap met Ferrari's Charles Leclerc. Over de boordradio foeterde Max dat hij dat nooit zou doen en hij daar duidelijke redenen voor had. Welke redenen dat waren wilde hij ook na de race echter niet zeggen. Perez bleef verbaasd en gekwetst achter.

Monaco-incident

Bij de crew van Viaplay toverde Tom Coronel echter al meteen een verdediging voor de actie van Max uit de hoge hoed. Verstappen zou Perez namelijk gepiepeld hebben uit wraak voor een eerder incident in Monaco, waarbij de Mexicaan doelbewust crashte in de kwalificatie om de Nederlander achter zich te houden.

Door de Schumacher/Rosberg-actie eindigden de Bulls de sessie uiteindelijk als derde en vierde achter de beide Ferrari's. Bovendien liep de wagen van Perez schade op aan de achtervleugel en de rechter voorwielophanging, nadat Carlos Sainz door de stilstaande Red Bull verrast werd en de controle verloor.

Telegraaf F1-journo Erik van Haren bevestigde dat gerucht op Twitter, en voegde er aan toe dat Sergio aan het team en Verstappen toegegeven had wat hij had gedaan. De actie kwam slechts een paar dagen nadat zijn contract bij RBR verlengd werd tot 2024.

Volgas bewijs

De theorie van Tom klonk zeer smakelijk, maar van concreet bewijs was hoegenaamd geen sprake. Je auto in de muur parkeren terwijl je derde licht achter Ferrari klinkt bovendien niet erg logisch.

Op social media verscheen er echter al snel bewijs dat Perez inderdaad een schwalbe gemaakt had in Portier. Volgens de telemetrie gaf Checo namelijk ongewoon hard gas midden in de krappe bocht voor de tunnel.

Ondersteunende onboard

Een mooi grafiekje is echter nog steeds geen allesbepalend bewijs. We hebben immers geen idee waar de data vandaan komt. Iedereen kan namelijk zo'n plaatje in elkaar knutselen.

Als ondersteuning van de telemetrie wordt echter de onboard van Perez aangevoerd. Volgens boze tongen is precies te horen dat Sergio zijn gaspedaal mishandelt midden in Portier.

Kinderachtig

Of de beide bewijsstukken aangeleverd door het internet echt aantonen dat er kwaad spel gespeeld is door Sergio Perez durven we nog niet te zeggen. Er zal pas echt uitsluitsel zijn wanneer iemand in het kamp van Red Bull zijn of haar mond opendoet. Gezien het verleden zal dat echter nog wel een paar jaar gaan duren. Wellicht zien we het ooit in een autobiografie verschijnen.

Bovendien is het al dan niet valsspelen van Perez in Monaco geen excuus voor de actie van Verstappen in São Paulo. Van een groots kampioen als Verstappen verwachten we inmiddels immers meer dan kinderachtige spelletjes een half jaar na de foute acties van de ander.

Volgens Christian Horner en Max Verstappen is de lucht echter alweer geklaard en zal het incident verder geen problemen meer gaan opleveren. We zijn erg benieuwd of Perez daar ook zo over denkt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool