George Russell leidt Mercedes 1-2 in São Paulo!

In een chaotische race hield Russell het hoofd koel en reed hij zonder al teveel problemen naar zijn eerste overwinning. Na een clash met Max Verstappen wist teamgenoot Lewis Hamilton de tweede plek te veroveren. Ferrari en Red Bull konden niets tegen de Silberpfeilen inbrengen.

George Russell leidt Mercedes 1-2 in São Paulo!

Start

De beide Mercedessen waren goed weg, terwijl Sergio Perez bezoek kreeg van Lando Norris. De twee leken elkaar even te raken, maar ze kwamen uiteindelijk ongeschonden door de eerste bochtencombinatie. Perez behield zijn positie achter Verstappen, Hamilton en Russell.

Daniel aan het bowlen

Nog voor het einde van de ronde was het echter alweer tijd voor de safety car. Na een goede start werd Daniel Ricciardo iets te gretig in bocht 8. De Australiër tikte Kevin Magnussen in de rondte en werd vervolgens nog eens keihard geraakt door de spinnende Haas. Beide wagens kregen daardoor zware schade aan de achterwielophanging.

Herstart

Bij de herstart hield George Russell de trein opvallend lang op, waardoor hij teamgenoot Lewis Hamilton in de problemen leek te brengen. Hamilton kreeg namelijk meteen bezoek van beide Red Bulls, en werd in de eerste bocht buitenom voorbijgestoken door Verstappen.

Lewis sloeg in bocht twee echter terug, maar daardoor raakten de twee rivalen elkaar. Verstappen beschadigde daarbij zijn voorvleugel, terwijl Hamilton vloerschade opliep. Max ging naar binnen voor een nieuwe vleugel en viel terug naar P17, terwijl Hamilton doorging.

Vlak na het Verstappen-Hamilton incident raakten ook Lando Norris en Charles Leclerc slaags met elkaar in bocht 5. De McLaren onderstuurde tegen de Ferrari aan, waardoor Leclerc in een spin geduwd werd.

Charles eindigde met zijn neus in de muur, maar kon uiteindelijk toch zijn weg vervolgen. Leclerc kwam uiteindelijk tegelijk met Verstappen naar binnen voor een nieuwe neus, en sloot aan als achttiende.

Tijd voor penalties

Na alle chaos moesten de stewards aan het werk met het uitdelen van penalties. Het eerste slachtoffer was verrassend genoeg Max Verstappen.

Het contact tussen de Nederlander en Hamilton leek een race-incident te zijn, maar de wedstrijdleiding oordeelde anders. Verstappen kreeg uiteindelijk een tijdstraf van vijf seconden voor zijn rol in het incident. Hetzelfde gold voor Lando Norris.

Weinig spanning

Na de chaotische openingsfase kalmeerde de race. De enige echte actie kwam van undercutpogingen door Carlos Sainz en Sergrio Perez.

Alleen die van de Spanjaard slaagde, waardoor hij even voor de Mexicaan en Lewis Hamilton terechtkwam. Mercedes reageerde echter goed door Russell en Hamilton eerder dan verwacht binnen te halen.

FIA in slaap gevallen

Het gebrek aan echte spanning had kennelijk ook een effect op de wedstrijdleiding. Toen de McLaren van Lando Norris stilviel met een technisch probleem duurde het immers bijzonder lang voordat de gele-vlag situatie geescaleerd werd tot een VSC en uiteindelijk een safety car.

Zelfs toen de Aston Martin eindelijk op de baan was bleef de wedstrijdleiding echter blunders maken. Beide Williams auto's kregen de kans om hun ronde terug te krijgen, maar de als laatste rond rijdende Yuki Tsunoda werd glad vergeten. Met de AlphaTauri voor de neus van de Ferrari van Carlos Sainz ging de race echter gewoon weer van start. Als compromis ging Yuki bij de herstart meteen helemaal naar links om het veld door te laten.

Herstart II

Bij de herstart was Russell wederom goed weg, maar dat gold niet voor Sergio Perez. De Mexicaan kreeg vrijwel meteen bezoek van Carlos Sainz en moest zijn podiumpositie al snel opgeven. Even later kwamen ook Charles Leclerc, Fernando Alonso en Max Verstappen voorbij aan Checo.

George on top

Vooraan bleef de spanning echter beperkt. Ondanks zijn late stop kon Carlos Sainz op gebruikte Softs geen vuist maken richting de Mercedessen. Op zijn beurt kon Lewis Hamilton zijn jonge teamgenoot niet bijhouden. Uiteindelijk ging George Russell relatief comfortabel naar zijn eerste overwinning.

Ego to the Max

Verder achterin ontstond er op valreep nog even een klein drama. In de slotfase van de race werd Max Verstappen namelijk gevraagd om Sergio Perez er weer langs te laten in het geval dat hij Fernando Alonso niet in zou kunnen halen. Max negeerde die order echter en finishte alsnog achter de Alpine, maar vóór zijn teamgenoot.

In de uitloopronde vroeg het team verbaasd aan de Nederlander wat er gebeurd was. Max trok bijzonder hard van leer tegen zijn engineer en foeterde dat hij er nooit iemand langs zou willen laten. Het feit dat Checo door zijn egoïstisch actie naar de derde plek in het kampioenschap afzakte boeide Max kennelijk niet. Er zal ongetwijfeld een stevige discussie worden gevoerd in de Red Bull motorhome.

Resultaten

Door de 1-2 voor Mercedes is het gevecht om de tweede plek in het constructeurskampioenschap nog altijd springlevend. Slechts 19 punten scheiden de Silberpfeilen van de Scuderia. Met nog een enkele race te gaan in Abu Dhabi kan er dus nog van alles gebeuren.

Hetzelfde geldt voor het rijderskampioenschap: vanwege de merkwaardige acte van Max Verstappen ligt Sergio Perez nu derde achter Charles Leclerc. De mannen staan gelijk op punten, maar door de hoeveelheid overwinningen heeft de Monegask P2 weer in handen. De eerste plek in beide kampioenschappen is dan wel beslist, maar er staan nog steeds ettelijke miljoenen op het spel.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team