Max Verstappen biedt zich aan bij Pirelli om regenbanden te verbeteren

Het Italiaanse regenrubber is volgens Max nog slechter dan de banden van 20 jaar geleden. De Nederlander biedt zich aan voor extra testwerk om de full wets op het oude niveau van Goodyear, Michelin en Bridgestone te brengen.

Max Verstappen biedt zich aan bij Pirelli om regenbanden te verbeteren

In recente seizoenen lijkt de Formule 1 steeds meer problemen te hebben met het race in de regen. Zodra het water uit de lucht komt vallen lijkt de wedstrijdleiding een mini-paniekaanval te krijgen, waardoor er vaak bizarre beslissingen gemaakt worden. Afgelopen weekend was dat op Suzuka niet anders: de race liep uiteindelijk met een timer af omdat er urenlang niet gereden kon worden.

Ironisch genoeg moesten de coureurs al na een paar ronden na de herstart wisselen van de uit veiligheidsoverwegingen verplichte extreme wets naar de intermediate band, die onder de nog altijd zeer natte omstandigheden veel sneller was. Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen verbaasde zich ook over de gang van zaken. De Nederlander wil Pirelli dan ook graag helpen om de blauwgerande band te verbeteren.

Twintig jaar terug

Na de race op Suzuka uitte Verstappen voorzichtig kritiek op de Italiaanse bandenboer. Volgens Max zijn de extreme wets namelijk zo goed als waardeloos. De blauwgerande Cinturato's geven ten opzichte van de inters weinig grip, en voeren ook nog eens te weinig water af. Tegen de tijd dat ze echt nodig zijn wordt bovendien de rode vlag al gezwaaid.

Verstappen wil graag helpen door meer tests uit te voeren om de banden op het niveau van de jaren '90 en '00 te brengen. Met Goodyear, Michelin en Bridgestone in de sport konden er immers Grands Prix verreden worden onder veel extremere weersomstandigheden:

"Ik wilde niemand afvallen maar ik denk dat we betere regenbanden nodige hebben. Als je ziet wat ze konden doen in de jaren '90 of vroege '00's, met de hoeveelheid water op de baan. Ik zou graag een paar testdagen hebben en allerlei soorten banden uitproberen. Maar we hebben betere regenbanden nodig want ik vind dat de extremes gewoon langzaam zijn en ze kunnen niet veel water afvoeren."

Michael Schumacher op de Goodyear regenband, Barcelona 1996.

"Je kon het zien van de ene op de andere ronde, we gingen van de extreme naar de inter vandaag en we gingen meteen minstens vijf seconden sneller, en dat is gewoon een te groot verschil. En dat is waarom niemand met de extreme wil rijden. Als het regent zoals het deed toen de rode vlag naar buiten kwam, en je de extremes erop zou moeten zetten, dan denk ik dat het nog steeds moeilijk zou zijn."

"Maar als je dat dan vergelijkt met 20 jaar geleden, dan was dat helemaal prima geweest. Dus er moet een oplossing voor zijn. Maar dit is geen kritiek want ik wil graag helpen. We zouden ernaar moeten kijken."

Meer testen

Verstappen stelde voor veel meer en veel uitvoeriger te gaan testen onder natte omstandigheden. Natte races komen immers weinig voor, waardoor er relatief weinig data is voor Pirelli om mee te werken.

De twee of drie rondes die normaal met de extremes afgelegd worden zijn voor de bandenboer zo goed als nutteloos. Max wil met het testwerk de regenbanden op hetzelfde niveau brengen als dat van 20 jaar geleden, zodat er eindelijk weer échte regenraces verreden kunnen worden:

"Misschien kunnen we gewoon meer testdagen organiseren op een natte baan en samenwerken, om te proberen betere banden te vinden of tenminste de kans te krijgen om echt te rijden in de regen en niet altijd maar twee rondjes op de extreme, wisselen naar de intermediate en dat dan een natte race noemen, want een natte race wordt normaal ook verreden in hevige regen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Scuderia Ferrari